Faris Kuseyri’den yeni şiirler

Ocak 6, 2020

Faris Kuseyri’den yeni şiirler

Faris Kuseyri’nin “Doğu Duvarı” adlı şiir kitabı Islık Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Doğu Duvarı: “Gülü Tefsir Ediyor Şimdi Aklımda Göğeren Diken”

Faris Kuseyri’nin, Ortadoğu kültürünü kaynak edinen, yetiştiği toprakların mitolojisini kişisel serüveni içinde harmanlayan mensur şiirlerden oluşan Orontes Mensurları kitabı 2014 yılında yayımlanmış, edebiyat çevrelerinin yakın ilgisine konu olmuştu.

Faris Kuseyri, Refik Durbaş’ınÜzerinde uzun uzun çalışılmış, mimarisi sağlam, bir zincirin halkaları misali birbirine eklemlenmiş bir şiirler toplamı” olarak değerlendirdiği Orontes Mensurları’ndan sonra ikinci kitabı Doğu Duvarı’yla okurun karşısına çıkıyor.

Divan şiirinin sunduğu biçim olanaklarını değerlendirdiği bu yeni kitabında Kuseyri gazeli, rubaiyi, kasideyi şehre getiriyor; metro durağına, ofislere, bürolara, “gencölenler”in mezarı başına, gündelik hayatın bunalan, sıkışan insanının sancılarına… Hayata dokunmadığı düşünülen bir şiir formundan yola çıkarak hayatı şiirleştiriyor. Farklı hayat örgülerini özgün bakışı ve dil hâkimiyetiyle ele alıyor. “Leylâ”yı unutmadan, çalışan kadınlara; “hüthüt”ü hatırlayarak sevda ve hürriyet tutkunu kartallara yer açıyor. Epiğin çarpıcılığında liriğe el uzatıyor. Söylenecek nice sözü, susmanın inceliğinde biliyor; herkesin sustuğu zamanda sözün şiddetine olan inancı haykırıyor.

Kuseyri, bilindik bir formu yepyeni bir özle yeniden kurguluyor.

İlk kitabından beş yıl sonra Doğu Duvarı’yla bütünlüklü, yeni ve taptaze bir şiir bütünü sunuyor okura.

edebiyathaber.net (6 Ocak 2020)

Yorum yapın