Altan Öymen’den yeni kitap: “Kuşaklar Arası”

Aralık 13, 2022

Altan Öymen’den yeni kitap: “Kuşaklar Arası”

Altan Öymen’in Atahan Ünal ile gerçekleştirdiği “Kuşaklar Arası: Hayat, siyaset ve Türkiye’nin halleri üzerine bir sohbet” adlı nehir söyleşi kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Altan Öymen, bu kitabında Z kuşağından meslektaşı Atahan Ünal ile sohbet ediyor ve 90 yıllık hayat birikimini gençlerle paylaşıyor.

Altan Öymen, ‘Kuşaklar Arası’ adını taşıyan yeni kitabında genç bir gazeteci ve akademisyen Atahan Ünal ile uzun bir söyleşi yapıyor. Bu söyleşide doksan yıllık hayatından biriktirdiklerini, damıttıklarını okurlarıyla ve sevenleriyle paylaşıyor.

Altan Öymen, Z kuşağından arkadaşı ve meslektaşıyla gerçekleştirdiği bu sohbette hem kuşaklar boyu değişmeyen problemlere hem de kuşaklar arası farklılıklara işaret ediyor. Bir gazetecinin hayatı, bir siyasetçinin hayatı nedir, nelere dikkat etmesi gerekir, başına neler gelir gibi konuları anekdotlar, değerli bilgiler ve hatıralarla aktarıyor. Çocukluğunu, ailesini ve tanık olduğu Türkiye-Dünya tarihinde iz bırakmış olayları anlatıyor.

1940’larda sokakta savaşçılık oynayan çocuklardan 1960’ların özgür bir Türkiye’ye inanan siyasetçilerine ve gazetecilerine pek çok kişi bu kitapta anılıyor.

Gazeteciliği kadar siyasetçiliğiyle de bilinen Altan Öymen, günümüzün siyasi açmazlarını da değerlendiriyor. Öymen, Necip Fazıl Kısakürek’in bir zamanlar çıkardığı Büyük Doğu Dergisi’ndeki Baş Yücelik Devleti yazılarına dikkat çekiyor ve günümüz siyasetine dair önemli uyarılarda bulunuyor. Tecrübeli gazeteci gençleri siyasete girmeye çağırıyor. Seçme ve seçilme yaşının 18 olduğunu hatırlatan Öymen, gençleri bu imkandan yararlanamaya davet ediyor. Kitapta CHP ve AKP’den en genç milletvekili olarak TBMM’ye giren iki siyasetçi ile yapılmış söyleşiler de yer alıyor.

Altan Öymen ve Atahan Ünal’ın sohbeti unuttuğumuz Türkiye tarihini, anılarda kalmış gündelik hayatı, eskinin değerlerini hatırlayıp sahip olduğumuz değerlerin farkına varmamızı sağlıyor.

Bu kitapta anlatılanlar geçmişe sıkışıp kalmış değil, onu bir sürekliliğe dönüştürüp geleceğe taşıyan, birikimini hep en gençlere devretmeye hazır bir bilgeliğin sözleri.

Kitap aynı zamanda Altan Öymen’in 90. Yaşına bir armağan olma niteliği de taşıyor.

edebiyathaber.net (13 Aralık 2022)

Yorum yapın