Fakir Baykurt Öykü Ödülü açıklandı

Mayıs 27, 2023

Fakir Baykurt Öykü Ödülü açıklandı

Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen Fakir Baykurt Öykü Ödülü’ne ‘Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar’ adlı öykü kitabı ile Polat Özlüoğlu değer görüldü.

Gönül Simpson, Sezin Mavioğlu, Murat Gürbüz, Hülya Soyşekerci, Halil Genç ve Kadir Yüksel’den oluşan Seçici Kurul’un ödül gerekçesi şöyle:

“Doygunluk, yoksunluk, kaygı, merak, dört duvar arasında kalmışlık, büyüme, çocukluğa özlem atmosferinde yalnız ve sevgisiz kalmış bireylerin iç dünyalarını, iç ses anlatımlarının ve gözlemlerinin derinlikli, nitelikli anlatımıyla sayfalarına taşıyan yazar, inandırıcılığı zor olan duyguları okuyucuya başarıyla yansıtıyor.”

Kitabın tanıtım bülteninden:

“Baba, hem uzak hem yakın, hem güçlü hem de zayıf. Sızmış, bulaşmış gibi o. Çıkmayan leke, dolmayan bardak, kıpırdamayan dağ. Ondan olmanın ağırlığıyla ezilen çocuk var bir de.

Kimi zaman ona rağmen, kimi zaman ondan yana, kimi zaman ondan beter. İkisi arasında bir dağılma. İçi boş çekirdek kabuklarına benziyor üstelik bu. Baba, her şeyin kanatabildiği ama hiçbir şeyin sağaltamadığı bir yara.

Polat Özlüoğlu, ‘Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar’ kitabıyla yeniden merhaba diyor okura. Sesini ailenin tam ortasından yükseltiyor. Kendine has üslubu ve sarsıcı öyküleriyle içine düştüğümüz cendereyi yaşanır kılıyor.

‘Mesafeler mi daha çabuk unutturur, yoksa saatler mi? Kaç şehir eskitmek lazım unutmak için birini ya da kaç saati tüketirsek unutmuş oluruz aklımızda yerli yersiz patlayan anılardan bir çuval mermiyi? Kaç adım atmak lazım bir kâbustan uyanmaya? Kaç uykuyu katletmek gerek unutmak için gözümüze batan dikensi bakışları? Kaç kişiyi teşhis edince gider insan kendinden ya da kaç kişiyi gömmek gerek bulmak için aradığını?'”

Kitap hakkında Edebiyat Haber’de yayımlanan söyleşiyi okumak için >>>

edebiyathaber.net (27 Mayıs 2023)

Yorum yapın