“Eve Dönüş” yolculuğunda hayata dair spontane muhabbetler | Burak Soyer

Şubat 6, 2024

“Eve Dönüş” yolculuğunda hayata dair spontane muhabbetler | Burak Soyer

Müzisyen Tan Taşçı ve yazar Ezgi Durmuş’un birlikte kaleme aldıkları “Eve Dönüş”, kendiliğinden gelişen bir “muhabbet” kitabı olmasının yanında, insanın kendinden, yani “evinden” çıkıp hayata bakışını, onu yorumlayışını irdeleyen, kervanın “yolda” düzüldüğü bir yuvaya dönüş kitabı.

Tan Taşçı, 30 Ekim 1981 yılında Almanya’nın Hannover kentinde dünyaya gelmiş. İlkokulu Ankara Arı Koleji’nde, liseyi ise Rauf Denktaş Lisesi’nde okumuş. Uzun süre polifonik korolarda şarkı söyleyen Taşçı, Hacettepe Devlet Konservatuarı’nın Yarı Zamanlı Korosu’na katılmış. Şan dersleri almaya devam ederken Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera ve Şan bölümünü kazanmış. Aynı zamanda da Türk Halk Müziği, Sanat Müziği icra eden korolarda ve devlet operalarında görev yapmaya devam etmiş. Öğrencilik yıllarından itibaren birçok eğlence mekânında sahne alan Tan Taşçı, 13 Mayıs 2005 yılında tümü kendi bestelerinden oluşan “Rica Ederim” adlı ilk albümünü çıkarmış ve sanatçının profesyonel müzik hayatı bu çalışmayla beraber başlamış.

1988 yılında Ankara’da doğan Ezgi Durmuş ise Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra Haberyelkeni adlı internet sitesi için köşe yazıları kaleme almış. Yazmaya duyduğu ilgiyi profesyonel hayatına taşıyan Durmuş, bir süre reklamcılık sektöründe çalışmış. Türkiye’nin en büyük online ağı olan Ekşi Teknoloji’de proje yöneticisi olarak görev yapmış. 2016 yılında yayıncılık dünyasına girerek Tunç İlkman’ın Destek Yayınları etiketiyle çıkan “Aşık Ölüyorum” adlı kitabın editörlüğünü üstlenmiş. Yine aynı yıl içerisinde Arka Kapak dergisindeki köşe yazılarına devam etmiş. 2014 yılından beri kurucusu olduğu Priz Reklam Ajansı’nda marka yönetimi ve metin yazarlığına devam eden Ezgi Durmuş bir yıldır da yine kurucusu ortağı olduğu Flora Yayınevi’nde çalışmaya devam ediyor. Tan Taşçı ve Ezgi Durmuş, ilgi çekici bir kitap projesi için bir araya gelmiş. Destek Yayınları etiketiyle yayımlanan “Eve Dönüş” adlı kitap, Taş ve Durmuş’un çıktıkları bir yolculukta, sevginin ve mutluluğun başı çektiği, doğaçlama gelişen bir söyleşi kitabı ortaya çıkarmış.

Söyleşiyi lafın gelişi kullandım. Zira “Eve Dönüş”, bir yol hikâyesiyle spontane çıkan sorulardan ve cevaplardan mürekkep bir “muhabbet” kitabı esasında. Hayatın irili ufaklı tüm noktalarında gezinen, bu noktaların her birine birer “ev” kadar kıymet vererek, üzerlerinde durarak sorulan sorular ve verilen cevaplarla kişinin kendine, yani “ev”ine dönüş yolcuğunu farklı bir anlatı biçimiyle sunan kitapta, herkesin kendine göre bir şeyler kapacağı konular mevcut. Ezgi Durmuş ve Tan Taşçı bazen hayallerden, bazen spiritel mevzulara giriyorlar. İnsanın iç dünyasında olup bitenlerden bahis açıp oradan hoşgörüye sıçrıyorlar. Bu meseleler üzerine Tan Taşçı’nın yaptığı çıkarımlarla nihayetinde kendilerini dönüp dolaştıkları yerde yani “ev”de buluyorlar. “Eve Dönüş”, insanın bir “yuva” olarak ait olduğu yerde bulduklarından hayata bakışını anlatan, sonu sevgi ve mutluluk kapısına açılan “hoşsohbet” bir kitap. 

edebiyathaber.net (6 Şubat 2024)

Yorum yapın