Etkileyici hikâyesiyle öne çıkan Tevfik Fikret üzerine

Ağustos 21, 2020

Etkileyici hikâyesiyle öne çıkan Tevfik Fikret üzerine

Cuma Duymaz’ın “Sisi Dağıtan Umut” adlı kitabı A7 Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bütün yazarlar büyük hikâyeler yazabilmek için sarılmışlardır kalemlerine. Çünkü insanlık tarihi, büyük hikâyelerin tarihidir. Bazı insanlar vardır ki, yazarların bile kıskanacağı kadar kadar büyük bir hikâyenin kahramanı olarak sürdürmüşlerdir hayatlarını. Yazarlara ise bu hayatları anlatmak düşmüştür çoğu zaman.

Elinizde tuttuğunuz bu kitap işte böyle bir hayatı, Tevfik Fikret’in büyük hikâyesini anlatmaktadır.

Tevfik Fikret kimdir? 

1867 yılında İstanbul’da doğan Tevfik Fikret, Servetifünun Edebiyatının hem en önemli şairi hem de lideridir. Galatasaray Lisesi’nde okurken Muallim Naci’den ve Recaizade Mahmut Ekrem’den edebiyat dersleri alan böylece eski edebiyatla yeni edebiyatı karşılaştırma imkânı bulan Tevfik Fikret, Recaizade’nin de etkisiyle eski şiirin tesirinden kurtulmuş ve Batı şiirine yönelmiştir. Tevfik Fikret’in edebî hayatının şekillenmesinde büyük etkisi olan Recaizade Mahmut Ekrem, onu daha sonra eski öğrencisinin sahibi olduğu Servet-i Fünun adlı derginin başına geçirecektir.

Eserleri:

  • Rübab-ı Şikeste (Kırık saz): İlk şiir kitabıdır (1899). Aşk, kahramanlık, aile sevgisi, doğa gibi konuları işlemiştir. Servetifünun tarzındaki şiirleri yer alır.
  • Rübab’ın Cevabı: Servetifünun tarzındaki şiirleri yer alır.
  • Haluk’un Defteri: Sosyal, ahlaki, milli, duyguları içeren, Haluk’un kişiliğinde Türk gençlerine seslenen, öğüt veren bir eserdir. Didaktiktir.
  • Şermin: Hece vezniyle çocuklar için yazdığı şiirleri yer alır. (1915)
  • Tarih-i Kadim: Edebiyat bilgileri barındıran ders kitabı.

edebiyathaber.net (21 Ağustos 2020)

Yorum yapın