Psikoterapistler Serisi’nin yeni kitabı Otto Rank çıktı

Haziran 7, 2023

Psikoterapistler Serisi’nin yeni kitabı Otto Rank çıktı

Otto Rank’in Yegâne Terapi Yaşamın Kendisidir adlı kitabı Destek Yayınları tarafından Tufan Göbekçin çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İnsan ruhunu anlama yolculuğuna katkıda bulunmuş dünyaca ünlü psikologlar ve psikiyatrların ilginç yaşam öyküleri ve terapi yaklaşımlarını anlatan Psikoterapistler Serisi’nin yeni kitabı Otto Rank çıktı!

Freud’un Çevresindeki “Kabul Görmemiş” Dâhi

İnsan psikolojisine yönelik çağının ötesinde bir yaklaşım geliştiren ve döneminde tam olarak anlaşılamayan Otto Rank’i yakından tanımak ve çığır açan çalışmalarını anlamak için eşsiz bir kaynak!

“Otto Rank, diğer birçok şeyin yanı sıra ‘sanat ve sanatçı’ konusunda eşsiz bakış açıları sundu; psikoloji ve mitoloji arasında kurulan köprünün ilk ve en önemli ayaklarından biri oldu; mitleri ve rüyaları yorumladı; psikolojide o zamana dek büyük ölçüde ihmal edilen alanlara yöneldi; gerçek ve gerçeklik, yaşam ve ölüm, yaratıcılık ve suçluluk, yaşam korkusu ve ölüm korkusu gibi önemli kavramları ele aldı ve bunların kişilik tipleriyle ilişkisini kurdu; psikoloji ve psikoterapi alanlarında yıllar boyunca adından söz ettirecek kapılar araladı; ‘doğum travması’ kavramıyla psikolojide önemli bir ilerlemeyi gerçekleştirdi; ‘irade terapisi’ adını verdiği yeni bir terapi anlayışı ortaya koydu; kendi döneminde genel kabul gören psikoloji anlayışının ötesini araştırdı; ilişki terapisinin ve varoluşçu psikoterapinin temellerini attı.”

Tufan Göbekçin’in kaleme aldığı Yegâne Terapi Yaşamın Kendisidir-Otto Rank Destek Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

“ASIL KAHRAMAN GENEL KABUL GÖREN PSİKOLOJİNİN VEYA İDEOLOJİNİN ÖTESİNDE YAŞAMAYI GÖZE ALAN KİŞİDİR.”

Otto Rank, adını ilk olarak mitoloji konusundaki çalışmalarıyla duyurdu. Kahramanın Doğuşu Miti, insanlığın ortak mirası olan mitlerin ilk sistemli incelemesiydi. Rank’ın rüya yorumları ve insan topluluklarının rüyası olarak gördüğü mitler konusundaki çalışmaları, Sigmund Freud’un çevresinde önemli bir yer edinmesini sağladı.

Otto Rank tıpkı kendi mitsel kahraman tanımında olduğu gibi kendi döneminin kabul gören doğrularının ötesinde yaşamayı göze aldı. Doğum Travması kavramıyla “psikanalizin keşfinden bu yana en önemli ilerlemeye” imza attı. İrade Terapisi’yle yepyeni bir psikoterapi anlayışı ortaya koydu. “Yegâne terapi yaşamın kendisidir” diyerek daha hümanist, varoluşçu ve kişiler arası bir yaklaşım geliştirdi. Psikolojiyi “ilişkiler bilimi” olarak tanımladı.

Kendi döneminin psikoloji anlayışının dışına çıktığı için Rollo May’in ifadesiyle uzun bir süre “Freud’un çevresindeki kabul görmemiş büyük dâhi” olarak kaldı. Ancak psikoloji ve psikiyatride geniş yankılar uyandıran zengin mirası sonunda yeniden keşfedildi.

edebiyathaber.net (7 Haziran 2023)

Yorum yapın