Esme Aras’tan Ankaralı yazarlarla söyleşiler: Yaz’Ankara

Kasım 3, 2021

Esme Aras’tan Ankaralı yazarlarla söyleşiler: Yaz’Ankara

Esme Aras’ın “Yaz’Ankara” adlı kitabı h2o kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kolay yazabiliyorlar mı, sessizlik mi arıyorlar yoksa yalnızlık mı? Belki de kimsesizlik… Tutkulu okurun yazara sorularıdır bunlar. Bir de “Nerede yazdıkları?” sorusu var, “Nereyi?” sorusuyla beraber. Elbette bir şehirdir bu, edebiyatçıların da “başka bir şey ummadan arkasından gelecek” olan.

Esme Aras da “merak”ına yenilerek Ankara’da yazmış ya da Ankara’yı yaşayarak yazmış, ömrünü bu kente vermiş, hayatının bir dönemini burada geçirmiş yazarlar ile edebiyat ve kent kültürü üzerine röportajlarını bu kitapta bir araya getiriyor.

Bu söyleşiler aynı zamanda bir tanıklık, sözlü tarih çalışması. Kentin kendisi bir hafıza mekânı; pek çok semti, kahvesi, lokantası, sineması, dükkânı ayrı ayrı birer anı durağı, geçmişin sığınağı. Mekânlar belleğimizi kışkırtır, anılar saklandıkları yerlerden fırlayıverir; bu söyleşilerde edebiyatçılar mekânları anımsatıyor, kaydediyor ve yaşamın yara izlerini işaret ediyor.

Bu röportajlar bir dönemi, dönemin gündelik yaşantısını, kültürel dönüşümünü, toplumsal çalkantısını da belgeliyor tabii edebiyatı odağına alarak.

Edebiyatçılar bu kez kendilerini anlatıyor. “Röportaj bal gibi edebiyattır.”

Özgeçmiş 

Esme Aras, Çatalca, İstanbul doğumlu; Ayvalıklı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Dünya Gazetesi, Ankara Hürriyet Gazetesi, Batısöz, Lacivert, Ankara’nın Dergisi, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Kurşun Kalem, Edebiyat Nöbeti, Günizi, Öykü Gazetesi, Oggito.com, Edebiyathaber.net, Parşömen Sanal Fanzin’nde yazıları ve öyküleri yayımlandı. birharf.netin Ankara konulu nesir yarışmasında (2012) “Emprime Elbiseli Kadın: Ankara” yazısı mansiyona; Sarıyer 5. Edebiyat Günleri Öykü Yarışması’nda (2016) “Gölgesi Kaldı” öyküsü seçici kurul özel ödülüne; KÜSADER Öykü Yarışması’nda (2017) “Çamdeli” öyküsü mansiyona değer görüldü. Aşk Öyküleri, Günyüzü Mektupları, Ankara Öyküleri, Anneler ve Kızları, Ege’den Köyler, Kadında Söz İzleri, Beethoven’ın Odası, Yüreğe Dokunan Kadınlar-Özgürlük ve Barış Öyküleri, Ölüm Vardiyası-Soma’nın Öyküsü II ortak kitaplarında yer aldı. 2012-2017 arasında Hürriyet Gazetesi Ankara ekine edebiyat röportajları hazırladı. Egeli Kadın Yazarlar Platformu (EKYAZ) üyesi olan Esme Aras, halen Ankara’da yaşamaktadır; kelimeler tüm zenginliğidir.

 Yazarın kitapları: Neptün Mavisi Düşler, öykü; Ankara’da Edebiyat – Emsal/siz, söyleşi; Kumrunun Saklısından, öykü

edebiyathaber.net (3 Kasım 2021)

Yorum yapın