Eski malikânenin gizemli yeni sahibesi

Eylül 28, 2023

Eski malikânenin gizemli yeni sahibesi

Anne Brontë’nin Wildfell Hall’un Kiracısı adlı romanı, Rana Tekcan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kadınların itaatsizliği aklından bile geçiremediği yıllarda yazılmış ilk feminist romanlardan biri; istismarcı kocasından kaçan bir kadının özgürlük mücadelesi… 

Anne Brontë, ikinci romanı Wildfell Hall’un Kiracısı‘nı Acton Bell müstear ismiyle yayımlar; okur ve eleştirmenlerin büyük çoğunluğu için roman pek çok nedenle sansasyonel niteliktedir: Brontë başkahramanıyla Victoria dönemi toplumunun katı kural ve beklentilerine göre şekillenmiş itaatkâr kadın profiline meydan okur. Roman genel bir bakışla evlilik ve aşk ilişkisini ele alır gibi görünse de alkolizmin neden olduğu aile içi sıkıntılar ve istismar gibi konuları çağından beklenmeyecek bir cesaretle irdeler.

Erken dönem feminist romanlar arasında anılan Wildfell Hall’un Kiracısı, gençlik heyecanıyla yapılan yanlış bir eş seçimi sonucu huysuz, sadakatsiz, şiddet eğilimli ve alkol bağımlısı bir adamla yaşamaya mahkûm olan Helen Huntingdon’ın bağımsızlık arayışını anlatır. Kaçmak, bir eş olarak görevini yerine getirmemek anlamına gelecek, dahası dar görüşlü kasabalıların rahatsız edici bakışlarını üstüne toplayacak; kalmaksa Helen’ı ömür boyu işkenceye mahkûm edecektir.

#dünyaklasikleri #ingilizklasikleri #aşk #evlilik #şiddet #alkolizm #sadakat #umut #kaçış

ANNE BRONTË, 1820’de Yorkshire’da altı çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. Babası yoksul İrlandalı bir din adamıydı ve Anne yaşamının büyük kısmını onun cemaatinin bölgesinde geçirdi. Kız kardeşi Emily’yle hayalî Gondal Krallığı’nı kurguladı, burada geçen şiir ve öyküler kaleme aldı. Birkaç ailenin evinde mürebbiye olarak çalıştı. Kız kardeşleri Charlotte ve Emily’yle birlikte “Poems by Currer, Ellis and Acton Bell” başlığında toplayıp romanlarında da yer yer kullandıkları takma isimleriyle imzaladıkları 21 şiir yazdı. İlk romanı Agnes Grey, Emily Brontë’nin Uğultulu Tepeler‘iyle birlikte yayımlandı. Bu iki romanın başarısı okurun gözünde Jane Eyre‘in popülerliğiyle özdeşleşti ve Anne Brontë’nin ikinci romanının gelişini hızlandırdı. Satışların iyi gittiği ilk yıl Brontë vereme yakalandı ve bir yıla kalmadan, 29 yaşında yaşamını yitirdi. Agnes Grey‘i tekrar baskıya hazırlayan Charlotte Brontë, Wildfell Hall’un Kiracısı‘nın konu seçimi bakımından hatalı olduğundan dikkate değer olmadığını öne sürerek yeniden baskısının yapılmasına engel oldu. Dönemin bazı eleştirmenleriyse Anne Brontë’nin deha yoksunu bir Brontë olduğunu yazıp çizdi. Brontë’nin yaşamöyküsü ve romanlarının hak ettikleri ilgiyi görmesi 20. yüzyılı buldu.
 
RANA TEKCAN, 1966’da Ankara’da doğdu. English High School’u ve Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını Southern Illinois University, Carbondale İngiliz Edebiyatı Bölümü’nde, doktorasını da Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Gurur ve Önyargı, Macbeth, Antonius ve Kleopatra ve Julius Caesar‘ın editörlüğünü yapmış, Vladimir Nabokov’un Lujin Savunması‘nı, Charles ve Mary Lamb’in Shakespeare’den Hikâyeler‘ini, Jane Austen’ın Gençlik Eserleri‘ni, A.S. Byatt’ın Sahipler‘ini Türkçeye çevirmiştir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesidir.

edebiyathaber.net (28 Eylül 2023) 

Yorum yapın