Emre Baykal ile “Füsun Onur: Aynadan İçeri Okuması” etkinliği 9 Aralık’ta Arter’de

Kasım 25, 2021

Emre Baykal ile “Füsun Onur: Aynadan İçeri Okuması” etkinliği 9 Aralık’ta Arter’de

Arter’in başküratörü Emre Baykal, 9 Aralık Perşembe akşamı Arter’de gerçekleşecek yorumlama etkinliğinde, Füsun Onur: Aynadan İçeri başlıklı kitapta kaleme aldığı ve sanatçının hem üretimine hem de hayatına odaklanan metninden bölümler okuyacak. Etkinlik, Füsun Onur’un, Arter’de devam eden ve Baykal’ın küratörlüğünü üstlendiği Opus II – Fantasia sergisi çerçevesinde gerçekleşecek.

Herkesin yaratıcı sürecin parçası olabileceği bir ortamı mümkün kılmayı amaçlayan Arter Öğrenme Programı, içinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik etkinlikler sunuyor. Süreç odaklı atölyelerin ve çağdaş sanatı katılımcıların yorumuna açan rehberli turların yanı sıra Arter’in güncel sergilerinden yola çıkan yorumlama etkinlikleri de devam ediyor.

Füsun Onur’un Arter’de devam eden Opus II – Fantasia sergisi bağlamında düzenlenen Füsun Onur: Aynadan İçeri Okuması” etkinliği, 9 Aralık 2021 Perşembe günü saat 19:00’da serginin yer aldığı Galeri 4’te gerçekleşecek. Serginin küratörlüğünü üstlenen Emre Baykal, Füsun Onur: Aynadan İçeri başlıklı kitapta yer alan metninden bölümler okuyacak. Sanatçının 2014 yılında Arter’in İstiklal Caddesi’ndeki mekânında gerçekleştirilen aynı isimli kişisel sergisine eşlik eden yayın için Baykal tarafından kaleme alınan metin, Onur’un 1970’li yıllardan bugüne uzanan üretimine, Kuzguncuk’taki aile evine ve evin alt katındaki atölyesine yakın bir bakış sunuyor. 

Türkiye’de çağdaş sanatın öncülerinden Füsun Onur’un Arter Koleksiyonu’nda yer alan yerleştirmesi Opus II – Fantasia, sanatçının pek çok yapıtında olduğu gibi müziksel referanslar taşıyor. Formu, mekânı, zamanı ve bunlar arasındaki ilişkileri sıradışı bir malzeme çeşitliliğiyle araştırırken gündelik, öyküsel, hatta otobiyografik öğeleri de devreye sokan Onur, müziğe farklı duyuların dahil olduğu bir süreç olarak yaklaşıyor. 

Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Füsun Onur: Aynadan İçeri Okuması” başlıklı etkinlik ücretsizdir. Katılım için kayıt bilgilerine etkinlik sayfasından ulaşılabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Arter Pazartesi hariç her gün açık. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor. 

FÜSUN ONUR HAKKINDA

Füsun Onur, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’ndeki eğitiminin ardından, 1962’de yüksek lisans için Fulbright bursu kazanarak gittiği Amerika’daki Maryland College of Art’ta heykel üzerine çalışmayı sürdürdü. Öğrencilik yıllarında odaklandığı form, uzam, zaman ve bunlar arasındaki ilişkiler, 1967’de İstanbul’a döndükten sonra da çalışmalarına şekil vermeye devam etti. İlk kişisel sergisini 1970’te Taksim Sanat Galerisi’nde açan sanatçının yapıtları, sıradışı bir malzeme çeşitliliğinin de devreye girmesiyle birlikte gündelik, öyküsel, hatta otobiyografik öğelere doğru genişledi. İstanbul’daki çeşitli kişisel ve grup sergilerinin yanı sıra, Paris Uluslararası Genç Sanatçılar Bienali (1971), İstanbul Bienalleri (1987, 1995, 1999, 2011, 2015), Moskova Bienali (2007), documenta(13) (2012) gibi birçok uluslararası sergiye katılan Füsun Onur’un yapıtları Staatliche Kunsthalle Baden-Baden (2001), ZKM, Karlsruhe (2004), Van Abbemuseum, Eindhoven (2005) gibi sanat kurumlarında sergilendi. 

EMRE BAYKAL HAKKINDA

Emre Baykal, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Bienali’nde Direktör Yardımcısı (1995–2000) ve Direktör (2000–2005) olarak çalıştı. 2005–2008 arasında santralistanbul’un Sergiler Direktörlüğünü üstlendi. 2008 yılında Arter’de sergiler direktörü ve küratör olarak görev yapmaya başladı. 2013’te 55. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü üstlenen Emre Baykal, 2016’dan bu yana Arter’in başküratörlüğünü yürütüyor.

Bilgi için: arter.org.tr

Adres: Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul

Tel: 0212 708 58 00

edebiyathaber.net (25 Kasım 2021)

Yorum yapın