Elif Şafak yeni romanıyla üç prestijli ödüle birden aday gösterildi

Mart 10, 2022

Elif Şafak yeni romanıyla üç prestijli ödüle birden aday gösterildi

Elif Şafak, geçen yıl İngiltere ve ABD’de yayımlanan yeni romanı The Island of Missing Trees (Kayıp Ağaçlar Adası) ile İngiltere’nin prestijli üç ayrı ödülüne aday oldu. Daha önce edebiyat kategorisinde Edward Stanford Ödülü’ne aday gösterilen altı kitap arasında yer alan, ardından Costa Roman Ödülü listesinde yer alan The Island of Missing Trees, en son etkili Women’s Prize Fiction ödülüne aday gösterildi.

Yayınlandığı günden bu yana İngiltere ve ABD’de beğeniyle karşılanan, hakkında pek çok yazı yayımlanan, yılın en iyileri listelerinde yer alan Island of Missing Trees, 2022 yılında da Türkiye’de Doğan Kitap tarafından yayımlanacak.

Women’s Prize for Fiction uzun listesinde Elif Şafak

Birleşik krallığın edebiyat dalında bir başkaldırı ödülü olarak kabul edilen Women’s Prize for Fiction’ın (Kadın Kurgu Ödülü) merakla beklenen uzun listesi hafta başında açıklandı. Listede The Island of Missing Trees ile Elif Şafak da yer alıyor.

Kadın yazarların edebi başarısını takdir etmek için 1996 yılından beri verilen ödülün ilham kaynağıysa yine başka bir ödül.

Yayınlanan romanların yaklaşık %60’ı kadın yazarlar tarafından olmasına rağmen, kısa listeye alınan altı kitaptan hiçbirinin bir kadın tarafından yazılmadığı 1991 Booker Ödülü’ne tepki olarak verilmeye başlanan Women’s Prize for Fiction, her yıl herhangi bir milletten bir kadın tarafından yazılmış en güzel kurguyu belirliyor. Bu yılki uzun listede Elif Şafak’ın da aralarında bulunduğu beş İngiliz, altı Amerikalı, iki Yeni Zelandalı, bir Türk, bir Amerikan-Kanadalı ve bir Trinidadlı yazar bulunuyor. 2022 Kadın Kurgu Ödülü’nün kazananı 15 Haziranda açıklanacak.

Women’s Prize for Fiction uzun listesi

Build Your House Around My Body, yazar: Violet Kupersmith
Careless, yazar: Kirsty Capes
Creatures of Passage, yazar: Morowa Yejidé
Flamingo, yazar: Rachel Elliott
Great Circle, yazar: Maggie Shipstead
Remote Sympathy, yazar: Catherine Chidgey
Salt Lick, yazar: Lulu Allison
Sorrow and Bliss, yazar: Meg Mason
The Book of Form and Emptiness, yazar: Ruth Ozeki
The Bread the Devil Knead, yazar: Lisa Allen-Agostini
The Exhibitionist, yazar: Charlotte Mendelson
The Final Revival of Opal & Nev, yazar: Dawnie Walton
The Island of Missing Trees, yazar: Elif Shafak
The Paper Palace, yazar: Miranda Cowley Heller
The Sentence, yazar: Louise Erdrich
This One Sky Day, yazar: Leone Ross

Costa Roman Ödülü 2021 Kısa Listesinde Elif Şafak

İngiltere’nin en prestijli ve popüler kitap ödüllerinden Costa Kitap Ödülleri her yıl senenin en iyi kitaplarını ve yazarlarını seçmeye devam ediyor. 1971’den beri gerçekleştirilen kitap ödüllerinin roman dalında bu yılki kısa listesinde son kitabı The Island of Missing Trees (Kayıp Ağaçlar Adası) ile Elif Şafak da var. Dört kitabın kısa listeye kaldığı ödülün sonuçları Şubat ayı başında açıklandı Unsettled Ground isimli kitabıyla Claire Fuller ödülün sahibi oldu.

Costa Roman Ödülü 2021 Kısa Liste

The Island of Missing Trees, yazar: Elif Shafak (Viking)
Unsettled Ground, yazar: Claire Fuller (Fig Tree)
The High House, yazar: Jessie Greengrass (Swift Press)
The Fortune Men, yazar: Nadifa Mohamed (Viking)

2022 Edward Stanford kısa listesi

Elif Şafak, ayrıca 2022 Edward Stanford Ödülleri’nin kurgu dalında kısa listesine dahil edildi. Mart ayı başında açıklanan ödülün sahibiyse The Country Of Others isimli kitabıyla Leila Slimani oldu.

2022 Edward Stanford Yer Duygusu Olan Kurgu kısa listesi

Rupert Thomson – Barcelona Dreaming
Elena Knows – Claudia Piñeiro
The Island of Missing Trees – Elif Şafak
The Paper Palace – Miranda Cowley Heller
The Country Of Others – Leila Slimani
The High House – Jessie Greengrass

Geçtiğimiz yıl Booker’ın kısa listesine kalan 10 Dakika 38 Saniye isimli romanının ardından yeni romanı Kayıp Ağaçlar Adası’yla da adında adından söz ettirmeye devam eden Elif Şafak, Kayıp Ağaçlar Adası’nda bize aidiyet ve kimlik, aşk ve travma, hafıza ve hafıza kaybı, doğanın insan kaynaklı yıkımı ve nihayet yenilenme üzerine zengin, büyülü bir hikaye sunuyor. Roman yakında Doğan Kitap tarafından Türkiye’de de yayımlanacak.

edebiyathaber.net (10 Mart 2022)

Yorum yapın