“Eleştirel Psikoloji – Yaklaşımlar, Gündemler, Tartışmalar” raflarda

Kasım 3, 2022

“Eleştirel Psikoloji – Yaklaşımlar, Gündemler, Tartışmalar” raflarda

TODAP Çalışma Grubu’nun hazırladığı Eleştirel Psikoloji – Yaklaşımlar, Gündemler, Tartışmalar İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Psikoloji, yakın zamanda sosyal teorinin özellikle canlı bir alanı. Bunu kendi içinde güçlü bir eleştirel yaklaşımın gelişmesine ve bununla da ilintili olarak farklı bilgi ve kuram alanlarıyla etkileşime girmesine borçlu. Bu derleme, bu zihin açıcı literatüre geniş bir bakış açısı sunuyor.

Eleştirel Psikoloji derlemesindeki yazılar, kurama ve yönteme eğiliyor; eleştirel yaklaşımların ve eleştirel gündemlerin ayrıntılı bir taramasını yapıyor. Marksizm-psikanaliz diyaloguyla, postkolonyal teoriyle ve Fanon’la, Foucault’yla, feminizmle, neoliberalizm eleştirisiyle düşünsel ilişkiler üzerinden, alanın kuramsal etkileşiminin ufkunu önümüze seriyor.

Toplumsal cinsiyet, cinsiyet ve cinselliğin özcü, iki-kutuplu, normatif inşasının sorgulanması, erkeklik çalışmaları, yine hem kuram hem yöntemle ilgili bir ağırlık merkezi oluşturuyor. Ayrımcılık, özel olarak Kürt meselesi, bir diğer ağırlık merkezi.

Türkiye’de politik psikolojinin çerçevesini çizmeye çalışırken; akademik özgürlüğün daraldığı ortamda psikoloji eğitimi, çatışma koşullarında tanıklık ve yas deneyimleri gibi özgül meselelere odaklanılıyor.

Doğa Eroğlu, Aysel Gürel Kayaoğlu, Baran Gürsel, Eser Sandıkçı ve Umut Şah’ın hazırladığı ve yazdığı derlemede ayrıca Yasemin Gülsüm Acar, Ege Akpınar, Kenan Alparslan, Ersin Aslıtürk, İdil Atabinen, Aydın Bayad, Ümit Eser, Erica Burman, N. Ekrem Düzen, Olga S. Hünler, İdil Işık, Buket Kılıçer, Athanasios Marvakis, Barış Özgen Şensoy, Ian Parker, Ercan Şen, Mete Sefa Uysal, Şanser Yener, Ayçe Feride Yılmaz ve İlham Yılmaz’ın yazıları bulunuyor.

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

edebiyathaber.net (3 Kasım 2022)

Yorum yapın