“Ekranlara Mola Verdirecek Kitap” | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 5, 2026

“Ekranlara Mola Verdirecek Kitap” | Mehmet Özçataloğlu

Eylül, deniz sezonunun sonu, yayın sezonunun başlangıcıdır. Renkler de değişir biraz Eylül’de. Güneşin parlak sarısı yavaş yavaş hüznün sarısına bırakır yerini. Gökyüzünün maviliği beyaz bulutların ardına gizlenir. Yaz uykusunda olanlar için de bir uyanıştır Eylül. Yaşam yeniden hız kazanır. Savruk ruhlarımız düzene girer yeniden.

Severim ben Eylülleri. Yazın sessizliği gider çocukların şen sesleri doldurur her yanımı. Bir de yeni kitaplar tabii. Yeni yayın sezonunun ilk kitabı, ilk heyecan Ayşegül Sözen Dağ imzalı “Tableti Bozulan Çocuk” oldu.

*Tableti Bozulan Çocuk

Tulu Kitap tarafından yayımlanan kitapta, Asaf Bera ile tanışıyoruz. Asaf Bera bir sabah uyanır ve tabletinin artık çalışmadığını fark eder. Bu tam bir felakettir onun için. Sadece Asaf Bera için değil aslında. Küçük, büyük hemen hepimiz için aynı şeydir bu. Kimin başına gelmiştir de ne yapacağını şaşırmamıştır, üzülmemiştir, paniklememiştir. Asaf Bera da hepimiz gibi aynı tepkiyi veriyor doğal olarak. Ta ki umutsuzluk içinde dertleşirken ona cevap veren o gizemli sesi duyana kadar. Hayatına aniden giren bu yeni rehber, Bera’ya adım adım tamamlaması gereken özel görevler verir. Bera bu görevleri yerine getirmek için dışarıya adım attıkça, kendini kocaman ve capcanlı bir dünyanın içinde bulur. Artık karşısında cansız bir ekran değil, dilini öğrenmeye başladığı doğa, dostluk kurduğu kuşlar ve yepyeni hayaller vardır.

Kitabı okurken ben de kendimi sorguladım açıkçası. Yaşamın hızına kapılıp doğadan uzaklaştığımı fark ettim. Ekran karşısında zaman öldürmememe rağmen. Evet denizi izliyorum çoğu zaman, evet gökyüzüne bakıyorum çoğu zaman. Ama bu kitabın ardından daha farklı baktığımdan mı, gökyüzü bile başka göründü gözüme. En son ne zaman yeşil çimlerin üzerine uzandığımı anımsamıyorum ama. Bir yandan da şunu düşündüm. Büyük salgının etkisi tamamen geçmedi mi? Anımsayalım. Salgının etkisine girdiğimizde ekranlardan uzak tutmaya çalıştığımız çocukları ekranların başından kalkmaması konusunda tembihliyorduk. Bunu da zaman zaman eğitim hayatları için zaman zaman da kapalı kaldığımız evlerimizde bizi rahat bıraksınlar diye yapıyorduk. İşte şimdi o çocuklar birer ekran bağımlısı olarak önümüzde, yanımızda duruyorlar.

Tableti Bozulan Çocuk’ta tertemiz bir dil ve sakin bir anlatımla Ayşegül Sözen Dağ, çocuklara, siyah ekranların ardında doğanın renklerinin varlığını gösteriyor. Teknolojiye bir mola verdirip hayal güçlerini tetiklemeye çalışıyor. Ayşenur Özgül Altuntaş’ın yeşil tonlarındaki çizimleri de metni destekleyen, güçlendiren bir işbirliği olmuş.

Haydi şimdi hep birlikte gökyüzüne bakalım.

Yorum yapın