Editörün önerisi: “Alba Şehrinin Yirmi Üç Günü”

Şubat 6, 2023

Editörün önerisi: “Alba Şehrinin Yirmi Üç Günü”

İtalyan edebiyatından Beppe Fenoglio’nun önemli eseri “Alba Şehrinin Yirmi Üç Günü” İletişim Yayınları tarafından Kübra Ulca Atar çevirisiyle yayımlandı. İkinci Dünya Savaşını çarpıcı bir şekilde anlatan bu kitabı Edebiyat Haber okuyucularına öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden:

Alba Şehrinin Yirmi Üç Günü, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan direnişçilerini ve savaş sonrasının taşra hayatını yalın bir gerçekçilikle anlatan on iki öyküden oluşuyor.

Alba Şehrinin Yirmi Üç Günü, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan direnişçilerini ve savaş sonrasının taşra hayatını yalın bir gerçekçilikle anlatan on iki öyküden oluşuyor.

Kendisi de bir partizan olan, çağdaş İtalyan edebiyatının saklı hazinelerinden Beppe Fenoglio, kişisel deneyimlerinden yola çıkarak kaleme aldığı öykülerinde, partizanların mücadelesini en doğal haliyle resmediyor. Ellerinde dededen kalma tabancalarıyla Piemonte dağlarında faşistlerle karşı karşıya kalan gencecik insanlara samimi bir bakış yöneltiyor. Kırların rüzgârını, yağmurunu, insan doğasına özgü korkuları, neşeyi, arzuları ve öfkeyi dile getiriyor. Direniş yıllarının alışıldık kahramanlık sahnelerinden çok partizanların küçük dünyalarını ve savaş sonrasının sıradan yaşamını gözler önüne seren Beppe Fenoglio’nun eseri ilk kez Türkçede.

“Alba Şehrinin Yirmi Üç Günü, partizanların yaşamını ya da savaş sonrasında gençlerin kaygılarını aktaran, gerçeklerle dolu, sinematografik bir açıklığa sahip, tamamen nesnel bir psikolojik etkinlikte ve ham ama sade ve titiz üslubundan ödün vermeyen bir anlatıcının mizacını ortaya koyan öykülerdir.”
Italo Calvino

Beppe Fenoglio kimdir

1 Mart 1922’de İtalya’nın Alba şehrinde doğdu. Orta halli bir ailenin çocuğu olmasına rağmen eğitim hayatına devam etti ve İngilizce öğrendi. 1940 yılında Torino Üniversitesi’ne girdi ama eğitimini tamamlamadı. 1944’te Langhe’de İtalyan Direnişi’ne katıldı. Savaştan sonra bir şarap şirketinde çalışırken aynı zamanda eserlerini yazdı ve İngilizceden çeviriler yaptı. Yazdığı ilk roman olan La paga del sabato yayıncılardan ret cevabı aldı. 1952 yılında Einaudi Yayınevi tarafından yayımlanan ilk kitabı ise Alba Şehrinin Yirmi Üç Günü oldu. Bu dönemde Italo Calvino ve Natalia Ginzburg ile tanışıp dost oldu. 1950’lerin ortalarında Samuel Taylor Coleridge’in Yaşlı Gemici eserini İtalyancaya çevirdi. La malora 1954’te ve direniş anılarını temel alan Primavera di bellezza 1959’da yayımlandı. 1963 yılında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Tanınmış eserlerinden, gerilla yaşamını anlatan Il partigiano Johnny (1968) ve Una questione privata (1970), ilk romanıyla birlikte ölümünden sonra yayımlandı ve geniş bir okur kitlesine ulaştı. Notları, mektupları ve bitmemiş eserleri yine ölümünden sonra Einaudi tarafından basıldı. Eserlerinin iki ana teması Langhe’nin kırsal dünyası ve İtalyan direniş hareketi olan Fenoglio’nun birçok eseri sinemaya da uyarlandı.

Kitaptan bir bölüm okumak için >>>

edebiyathaber.net (6 Şubat 2023)

Yorum yapın