Edebiyat dünyası Malayta’da ilk kez buluşacak

Nisan 22, 2012

Edebiyat dünyası Malayta’da ilk kez buluşacak

Edebiyat dünyasına çok sayıda önemli kalem yetiştiren Malatya'da bu yıl ilk kez kitap fuarı düzenlenecek.

1 Mayıs'ta kapılarını açacak olan ve Doğu Anadolu'da bir ilk olma özelliği taşıyan fuar yazar, şair ve araştırmacıları kitapseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. 6 gün sürecek fuarda doğunun batısı, batının doğusu olarak bilinen kayısı başkenti, 240 yayınevi ile 100'ün üzerinde ünlü yazar ve şairi ağırlayacak.
 
5 bin metrekarelik kapalı alana sahip sergi mekânında Bilgi, İletişim, Pegasus, İş Bankası, Yapı Kredi, Doğan, Final, Altın, Alfa, Sel, Turkuvaz, Timaş gibi önemli yayınevleri şimdiden yerini ayırttı.
 
Kitap alışverişi kültürü oluşturmanın amaçlandığı organizasyonda yayınevleri ürettikleri kitapları doğrudan doğruya okura sunma fırsatı bulacak. Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, kitap fuarıyla kentin kültür odağı olacağını söylüyor. 300 binin üzerinde katılımcının gelmesini beklediklerini ifade eden Saran, okuma kültürü gibi kitap alışverişi kültürünü de insanın gündelik hayatının bir parçası haline getirmek istediklerini belirtiyor. Türkiye ölçeğinde yayımlanan kitapların tamamını kısa süre içerisinde Malatya'daki kitapçılarda görme şansı bulunmadığını kaydeden Vali Saran, kitap fuarı ile bu imkânı Malatyalılara sunacaklarını dile getiriyor. Fuara 100'ün üzerinde yazar ve şairin de katılacağını anlatan Saran şunları söyledi: “Büyük şehirlerde belirli sayılarda kitap fuarları düzenleniyor. Bu fuarlarda birçok yayınevi bir araya geliyor. Bu fuarlarda insanlar, yeni çıkan kitapları görüyorlar. Bunun yanında yazarları da tanıma imkanı elde ediyorlar. Fakat Malatya gibi bir yerde böyle bir fuarın yapılması başlangıçta düşünülemiyordu. Biz bazı teşvikler sağlayarak, Allah'ın izniyle bunu başarıyoruz.” Okuma kültürü gibi kitap alışverişi kültürünü de insanın gündelik hayatının bir parçası haline getirmek istediklerini kaydeden Saran, herkesi kitap fuarına davet etti: “Biz konfeksiyoncuları, şarküterileri, alışveriş merkezlerini dolaşıyoruz. Ama kitabevlerini dolaşmak, yayın-satış birimlerini dolaşmak gibi bir alışkanlığı da edinmeliyiz. Malatya kitap fuarı bunu sağlayacak. Bu fuar kapsamında yine 100'den fazla yazarın, şairin, yayıncının ve 50 üst düzey yetkilinin Malatya'ya gelmesini bekliyoruz. İmza günleri, söyleşiler, şiir geceleri düzenlenecek. İnsanlar yazılarını gazete köşelerinden takip ettiği, kitaplarını farklı yerlerde gördüğü insanlarla bir araya gelme, onlarla sohbet etme ve kitaplarını imzalatma şansına kavuşacaklar.
 
Kaynak: Zaman (22 Nisan 2012)

 

Yorum yapın