Dünyanın en popüler bulmacasının yükselişine dair anılar ve ötesi

Ağustos 3, 2022

Dünyanın en popüler bulmacasının yükselişine dair anılar ve ötesi

Ernő Rubik’in Küp adlı romanı Sinan Gürtunca çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Küp, gezegenimizin en ikonik bulmacası olan Rubik Küpü’nün inzivadaki mucidi Ernő Rubik’ten öğrendiklerine, merakına ve keşiflerine dair benzersiz bir ilk kitap.
 
Ernő Rubik bulmacalara gönlünü kaptırdığında henüz bir çocuktu. Zaman içerisinde bulmacaların insanların odaklanmasını, merak duygusunu, keşifçi ruhunu geliştirdiğini de fark etti. İcat edildiği 1974’ten bugüne tüm dünyayı saran ve popüler kültürün ayrılmaz bir öğesi hâline gelen küp de onun için yalnızca bir bulmaca değil, aynı zamanda bir yaratıcılık makinesiydi.
 
Küp’te Rubik yalnızca bu büyülü bulmacayı yaratma macerasını değil, her daim amatör bir ruha sahip olmanın sırlarını da açıklıyor, bir yandan da keşif süreci olmaksızın sorunların çözülemezliğini tartışıyor. Küp, yalnızca bu bilge ve mütevazı mucidin zihnine değil, bulmacanın kendisine de doğrudan bir bakış sunuyor.
 
“Dünyanın en popüler bulmacasının yükselişine dair eşsiz bir kitap. Küp yalnızca bir anı kitabı değil, yaratıcısının icadıyla ilişkisini de anlatan bir tarihçe.”  – Financial Times
 
edebiyathaber.net (3 Ağustos 2022)

Yorum yapın