Dünyaca ünlü çevre düşünürü ve aktivisti Vandana Shiva’nın kitabı Türkçede

Aralık 10, 2021

Dünyaca ünlü çevre düşünürü ve aktivisti Vandana Shiva’nın kitabı Türkçede

Vandana Shiva’nın “Yeryüzüyle Barışmak” adlı kitabı, Tuğba Elçin çevirisiyle Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kökleri Hindistan’da ama dalları ve yapraklarıyla bütün dünyayı sarıp sarmalayan Vandana Shiva’nın son kitabı  

Yeryüzüyle Barışmak

Antroposen çağ doğaya savaş açtı. İnsan, büyük bir iştahla kendini doğanın efendisi saydı. Astığım astık, kestiğim kestik diyerek çıkılmadık dağ, girilmedik mağara, balta görmemiş orman bırakmadı. Şimdilerde bu savaşı kaybettiğinin emareleri görülüyor.  

Barış ilanı

Vandana Shiva, sakin, kendine güvenen, geleneksel köklerine bağlı, bilimsel verilerle desteklenmiş bir söylemle barış ilan etmemiz için bizi uyarıyor. Göstergeler çok açık, zamanımız kalmadı.  

Küçük köylü 

Doğanın ilk hedefi küçük köylüler. Sel oluyor, fırtına oluyor, kuraklık oluyor ve ekinleri alıp götürüyor. Yardım eli bekleyen küçük köylüler yanılıyorlar. Onların arazilerini terk etmesini beklerken avuçlarını ovuşturan bir güruh var. Küresel tarım şirketleri, tarlalarında ot bitmeyen zengin ülkelerin hükümetleri ve yerel yönetimler… Tarım şirketlere kalsın istiyorlar. Küçük köylüyü, tohumla, zirai kimyasallarla, gübreyle borçlandırıp sonunda intihara sürüklüyorlar.   

Neden Hindistan?   

Bir ülke değil sanki bir kıta. Devasa bir nüfus. Tarım toplumu. Geleneklerine çok bağlı, dindar bir toplum. Ve dünyanın en fakir köylülerinin yaşadığı uçsuz bucaksız topraklar… Hindistan’ta yaşanan dramı Vandana Shiva yıllardır uluslarası platformlarda dile getiriyor. Bunlar çok kıymetli sözler çünkü Türkiye dâhil, benzer süreç benzer bir biçimde pek çok ülkede yaşanıyor. Bu nedenle Hindistan deneyimi hayati derecede önemli. Alınacak çok ders var. Vandana Shiva’ya kulak vermeliyiz.   

Vandana Shiva kitaplığı   

Türkiye’de değişik yayınevleri Vandana Shiva’nın kitaplarını yayınlıyor. Kısa sürede okurun önüne değerli bir külliyat çıktı. Yeni İnsan olarak daha önce Tohumun Hikayesi kitabını yayınlamıştık, Yeryüzüyle Barışmak ikinci kitabımız. Bu seriyi sürdürmeye devam edeceğiz. Çok iyi biliyoruz ki soframızı dolduran gıdayı üreten ve toplumda sesi en az çıkan köylünün küresel sesi Vandana Shiva’dır. Onun sözlerini dört bir yana ulaştırmaya devam edeceğiz.     

Vandana Shiva kimdir?

Hindistanlı yazar, aktivist ve ekofeminist. Kitapları sayısız dile çevrildi. Köylülerle verdiği mücadele çok konuşuldu. Ormanın, küçük köylünün, kuşun, çiçeğin ve akla hayale gelebilecek bütün mahlukatın dostu ve yoldaşıdır. Onun Türkiye’ye gönderdiği selamı okura iletmek boynumuzun borcudur. 

edebiyathaber.net (10 Aralık 2021)

Yorum yapın