Nevin Halıcı bu kez “Mevlevi Mutfağı” hakkındaki başvuru kitabıyla karşımızda

Ağustos 19, 2022

Nevin Halıcı bu kez “Mevlevi Mutfağı” hakkındaki başvuru kitabıyla karşımızda

Nevin Halıcı’nın “Mevlevi Mutfağı” adlı kitabı Oğlak Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türk Mutfağı’nda, tasavvufun izleriyle ilk karşılaşmamız 12. yüzyılda Arslan Baba’nın Ahmet Yesevi’ye ulaştırdığı hurma ile başlar, 13. yüzyılda Yunus Emre’nin alıç hikâyesi ile yürür. Aynı dönemde Hz. Mevlana’nın Allah’a ulaşma yolundaki cehdini yemek sembolleri üzerinden ifadesiyle devam eder. Hz. Mevlana, eserlerinde yemek ve tasavvufi sembolleri sanki iç içe geçirir, böylece bizlere döneminin yemeklerinin âdeta bir arşivini de bırakmış olur.

Ateşbaz-ı Veli, nimetin ve yemeğin yeryüzündeki seferinin Mevlevilik tarikatındaki kılavuzudur. Mevlevilik, dervişlik eğitimini mutfaktan başlatmakla, mutfağın bir eğitim ve kültür değeri olduğu anlayışının ilk örneğini sergilemiş olur. Ateşbaz-ı Veli mutfağın başında bulunan ermiş bir zat, dünyada adına anıt mezar yapılan ilk şeftir. Ateşbaz-ı Veli mutfağın bir ekip işi olduğunu 13. yüzyılda görmüş, mutfakta ekipleşmeyi dünyada ilk gerçekleştiren kişi olmuştur. Ateşbaz-ı Veli mutfağı araç gereci, malzemeleri, teknolojisi, iş akış planı, çalışanları, iş bölümü, görev yetki düzeni ve servis düzeni ile belirli ilke ve kurallara bağlı olarak işleyen bir kurum seviyesine ulaştırmıştır. Selçuklu başkenti Konya’nın 13. yüzyıldan günümüze bir kültür, sanat ve lezzet merkezi olmasının ardında, böyle bir birikime sahip olması yatar.

Bu çalışma, Mevlevi Mutfağı hakkında güvenilir ve kapsamlı bilgi edinmek isteyenler için temel bir başvuru kitabı olma özelliğini taşımaktadır.

Prof. Dr. Nilgün Çelebi

Yazar hakkında

Nevin Halıcı Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da yaptı. 1970-75 yıllarında Ankara Gazi Üniversitesi’nde Ev Ekonomisi Beslenme okudu. 1991’de Selçuk Üniversitesi’nde yüksek lisans, 1997’de Gazi Üniversitesi’nde doktora programlarını tamamladı.

Geleneksel Konya Yemekleri (1979), Ege Bölgesi Yemekleri (1981), Akdeniz Bölgesi Yemekleri (1983), Türk Mutfağı (1985), Nevin Halıcı’s Turkish Cookbook (1989), Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yemekleri (1991), Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı (1999), Konya’da Kışlık Yiyecekler Üzerine Bir Araştırma (2000), Karadeniz Bölgesi Yemekleri (2001), Sufi Cousine (2005), Konya Mutfak Kültürü ve Konya Yemekleri (2005), Mevlevi Mutfağı (2007), Türk Mutfağı (Oğlak, 2009), Konya Mutfağı (2011), Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü (Oğlak, 2013), Sille Mutfağı (2014), Selçuklu Dönemi Mutfağı (2015) yayımlanmış eserleridir.

Yurt içi ve dışında yayımlanmış sayısız makale ve tebliğleri de bulunmaktadır. Nevin Halıcı Türk Mutfağı ile ilgili sergiler hazırladığı gibi şef olarak da çeşitli sunumlar yapmış; kongre, seminer gibi programların menülerini hazırlamıştır.

edebiyathaber.net (19 Ağustos 2022)

Yorum yapın