“Dünya Şairi Nazım Hikmet” konferansı 23 Kasım’da

Kasım 17, 2017

“Dünya Şairi Nazım Hikmet” konferansı 23 Kasım’da

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, “Nâzım Hikmet Konferansları” kapsamında, kitapları 25 dile çevrilmiş, ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi yazar Nedim Gürsel’i 23 Kasım’da ağırlayacak.

Nedim Gürsel, Nâzım Hikmet’in poetikasını ayrıntılarıyla açıklayan ve ilk kez 1992 yılında kitaplaşan Dünya Şairi Nazım Hikmet adlı yapıtından yola çıkarak, Nâzım Hikmet’in şiirlerinde yenilik ve gelenek sorununu ele alacak. Gürsel, Şeytan, Melek ve Komünist adlı romanından hareketle şairin hayatına, yüzüncü yılı kutlanan 1917 Ekim Devrimi bağlamında, günümüzden eleştirel bir bakış yöneltecek.

Moderatörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi, yazar Murat Gülsoy’un yapacağı etkinlik, herkese açık ve ücretsiz olarak 23 Kasım Perşembe günü saat, 15:00’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Demir Demirgil Salonu’nda gerçekleşecek.

Türk edebiyatının önde gelen şair ve yazarlarını Nâzım Hikmet Kültür ve Araştırma Merkezi çatısı altında düzenlediği etkinliklerle okurlarla buluşturan Boğaziçi Üniversitesi, önümüzdeki dönemde de kültür ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini ağırlamaya devam edecek.

Nedim Gürsel Hakkında

1951’de Gaziantep’te doğan Gürsel, Galatasaray Lisesi’ni ve Paris Sorbonne Üniversitesi Modern Fransız Edebiyatı bölümünü bitirdi; aynı üniversitede Nâzım Hikmet ve Aragon üzerine Prof. Etiemble’ın yönetiminde karşılaştırmalı edebiyat doktorası yaptı. Halen CNRS’te (Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi) araştırma başkanı olarak görev yapmakta ve Paris INALCO’da (Doğu Dilleri Yüksek Okulu) Türk edebiyatı dersleri vermektedir. Edebiyatın hemen her dalında ürün veren Nedim Gürsel’in kitapları Fransa başta olmak üzere yirmi beş ülkede yayımlandı, bazı öykülerinden yapılan tiyatro uyarlamaları Türkiye ve Avrupa ülkelerinde oynandı. Gürsel’in aldığı ulusal ve uluslararası ödüller arasında Türk Dil Kurumu Ödülü (1976), Abdi İpekçi Barış Ödülü (1986), Fransız PEN Kulüp Özgürlük Ödülü (1986), Haldun Taner Öykü Ödülü (1987), Struga Altın Plaket Ödülü (1992), Radio France Internationale Öykü Ödülü (1992), France-Turquie Ödülü (2004), Fransa Hükümeti Edebiyat Şövalyesi Nişanı (2004), Mevlâna Dünya Kardeşlik Ödülü (2009), Türkiye Yayıncılar Birliği İfade Özgürlüğü Ödülü (2009), Balkanika Vakfı Uluslararası Roman Ödülü (2012), Fransa Akdeniz Roman Ödülü (2013) bulunuyor.

edebiyathaber.net (17 Kasım 2017)

Yorum yapın