“Ben Okurum”da 5. sezon, Deniz Yüce Başarır ve Serra Yılmaz’ın renkli sohbetiyle başlıyor

Ekim 17, 2023

“Ben Okurum”da 5. sezon, Deniz Yüce Başarır ve Serra Yılmaz’ın renkli sohbetiyle başlıyor

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı “Ben Okurum”un yeni sezondaki ilk konuğu oyuncu, çevirmen ve gurme Serra Yılmaz oluyor. 

Başarır ve Yılmaz, yarı Fransız yarı Belçikalı, aynı zamanda Amerikan vatandaşı Marguerite Yourcenar’ın başyapıtı olarak kabul edilen Hadrianus’un Anıları’ndan yola çıkarak derin ve renkli bir sohbete dalıyorlar. “Bu kitap ciddi bir öğreti,” diyen Yılmaz “Hadrianus’un Anıları benim için bir çeşit başucu kitabı gibidir. Çünkü o kadar çok şey öğretiyor ki size hayat hakkında, o kadar zengin ki içeriği… Hangi sayfasını şu anda açsam baksam, öğreneceğim bir şey var,” diye ekliyor. Serra Yılmaz, “Ben Okurum” dinleyicilerine ise “Ne olur Yourcenar okuyun, okuyun, okuyun! Hadrianus ile tanışın! Herhalde hayatınızda tanıştığınız ve bu kadar yakınlaştığınız tek imparator olacak,” sözleriyle sesleniyor. 

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”, çok yönlü önemli bir kadın yazar ve onun başyapıtı üzerine dolu dolu bir bölümle dinleyicileriyle yeniden kavuşuyor. Beşinci sezonun ilk bölümünde Deniz Yüce Başarır ve konuğu Serra Yılmaz, yarı Fransız yarı Belçikalı, aynı zamanda Amerikan vatandaşı olan Marguerite Yourcenar’ın başyapıtı olarak kabul edilen Hadrianus’un Anıları’ndan yola çıkıp birçok farklı durağa uğrayan bir sohbete koyuluyor. Yılmaz bölümde, 9 yaşında Latince öğrenmeye başlayan; Doğu Öyküleri, Düş Parası, Ateşler, Bir Ölüm Bağışlamak, Zenon gibi eserleriyle dünya edebiyatına büyük katkılarda bulunan; aktivistliğiyle doğanın ve kültürel değerlerin katledilmesine hep karşı çıkan; Virginia Woolf’dan Kavafis’e birçok önemli yazar ve şairin eserlerini Fransızcaya çeviren Yourcenar’ın eserleriyle ilgili tatlı anılarını da paylaşıyor. Büyük bir imparatorun hayatını kendi ağzından anlatan romandan alıntıların her zaman olduğu gibi Başarır tarafından seslendirildiği bölümde, dinleyicileri bu kez farklı bir seslendirme sürprizi de bekliyor.  

“Kendimi dünyaya ait hissediyorum”

“Tek bir kitap tavsiye edecek olsanız hangisini ederdiniz diye sorulduğunda ben hâlâ Hadrianus’un Anıları’nı tavsiye ederim,” diyen bölüm konuğu Serra Yılmaz “İmparator Hadrianus sanki benim dostum,” diyerek Hadrianus’u zaaflarından hırslarına her şeyiyle kendisine çok yakın bulduğunu anlatıyor. Romanda geçen, Hadrianus’un kendini hiçbir yere ait hissetmediğine ama yabancılık da çekmediğine dair cümlesi hatırlatıldığında ise “Bu cümle beni o kadar özetleyen bir cümle ki! Ben de kendimi hiçbir zaman tamamıyla bir yere ait hissetmiyorum. Dünyaya ait hissediyorum,” diyor. 

“Hepimizi sadece sanat kurtarabilir!” 

Yazarın Doğu Öyküleri kitabındaki Wang Fo Nasıl Kurtuldu adlı öyküsüne değinerek “Hepimizi sadece sanat kurtarabilir!” diyen Serra Yılmaz, Marguerite Yourcenar içinse “Gerçek bir bilim kadını. Fransızlar ‘erudit’ diyorlar, yani hem bilgili hem bilge kişi. Ben hayatta bu sıfatı taşıyabilecek çok az kişi tanıdım. Şahsen tanımadım ama bunlardan birinin Marguerite Yourcenar olduğu kesin,” yorumunu yapıyor. Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un bölümlerine Storytel, Spotify ve Apple Podcasts başta olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallardan ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (17 Ekim 2023) 

Yorum yapın