Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası Sergisi Necmi Sönmez Küratörlüğünde Nilüfer Belediyesi’nde açıldı

Kasım 22, 2023

Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası Sergisi Necmi Sönmez Küratörlüğünde Nilüfer Belediyesi’nde açıldı

Nilüfer Belediyesi, Necmi Sönmez küratörlüğünde gerçekleşen Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası adlı sergiye, 11 Kasım tarihinde Nâzım Hikmet Kültürevi’nde ev sahipliği yapmaya başladı.

2013 yılından beri her yılı bir yazara adayan Nilüfer Belediyesi, 2023’ü Tomris Uyar yılı ilan etti. Buradan hareketle yola çıkan Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası sergisi ise öyküleri ve çevirileriyle Çağdaş Türk Yazınında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Tomris Uyar’ın “üretim süreçlerine” yoğunlaşıyor. 

1971 yılında yayınladığı İpek ve Bakır isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Tomris Uyar, özgün çalışmalarıyla olduğu kadar çevirileri, yayınlanmasına katkıda bulunduğu dergilerle de edebiyatımızda yeni duyarlılıkların kapılarını aralayan kuşağın öncülerinden biri oldu. Sergi onun yazı masasını, çalışma ve yaşama mekânını özgün objeleriyle yeniden kurgulayarak izleyicilere Uyar’ın nasıl ürettiği hakkında bilgi veren bir karaktere sahip.

Birçok yazarın tersine kendisine ait bir çalışma odası olmayan, evinin salonuna yerleştirdiği yazı masasında çalışan, günlük yaşamını da, dostlarını da bu mekânda ağırlayan Uyar, birbiriyle yakın ilişki içinde olan bir kuşağın üyesi olduğu için dönemin önde gelen şairlerinin, ressamlarının, çevirmenlerinin yakın arkadaşlık ilişkileriyle örmüş oldukları bir ağın içindeydi. Serginin kavramsal çerçevesi, bu ağı görünür kılarken, Uyar’ın eserlerini yazdığı alandaki objeleri, yazı masasını, koltuklarını ve arkadaşlarının hediyeleriyle oluşturduğu resim koleksiyonunu bir araya getirerek onun yazma süreçlerinde etkin olan görsel imgeleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Yazarın günümüze dek korunmuş olan özel eşyalarına, koleksiyonuna eşlik eden el yazısı ve kitaplarının ilk baskıları da sergide ön plana çıkan elemanlar arasında yer alıyor.

Tomris Uyar’ı Çağdaş Türk Edebiyatı açısında son derece önemli deneylere girmiş olan kendi kuşağında tekil kılan, günlük yaşamın, politik, ekonomik gelişmelerin şekillendirdiği bireyin dünyasına kısa ve etkileyici bir bakış fırlatmasıydı. Onun öykülerinde büyük bir titizlikle kurguladığı, birçoğunu ilk kez dilimize kazandırdığı çevirilerindeki yazar seçimiyle belirginleştirdiği tavır, hayat akışı karşısında insanların tutkularının, kalplerinden geçenlerin peşinde nasıl ilerledikleri ve aldıkları farklı yanıtlardır. Yürek Hakkı sergisi Tomris Uyar’ın kendi çizgisinden ödün vermeden geliştirmiş olduğu etkileyici imgeleri okuyuculara, izleyicilere onun perspektifinden vermeyi deneyecek. Ona özgü samimiyet, yalınlık ve alçak gönüllükle.

Sergi 14 Ocak 2024 tarihine dek ziyaret edilebilecek.

Serginin, küratör Necmi Sönmez tarafından gerçekleştirilen sunumuna aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

1 – https://youtu.be/yGRUcXcZbFs

2 – https://youtu.be/-GtbVkCxQC0

3 – https://youtu.be/gfftNubQRdw

4 – https://youtu.be/Yhyt_LnOafc

5 – https://youtu.be/yLwWo3OhtoU

6 – https://youtu.be/JIZv9FBFCVQ

7 – https://youtu.be/SxQQ-ijS9TI

edebiyathaber.net (22 Kasım 2023)

Yorum yapın