Dünden Bugüne Türkiye’de Aşkenazlar Sergisi 20 Mayıs’ta açılıyor

Mayıs 17, 2019

Dünden Bugüne Türkiye’de Aşkenazlar Sergisi 20 Mayıs’ta açılıyor

Aşkenaz toplumunun Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan bu topraklardaki yüzlerce yıllık kültür tarihinin kayıt altına alındığı Dünden Bugüne Türkiye’de Aşkenazlar sergisi, Karaköy’deki Schneidertempel Sanat Merkezi’nde, daimi sergi kategorisinde hayata geçiriliyor.

Sergi; Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ile Yüksekkaldırım Aşkenaz Musevi Sinagogu Vakfı’nın Şubat 2019’dan beri ortaklaşa yürüttükleri yerel tarih ve bellek projesinde dahilinde, bu yıl yirminci faaliyet yılını geride bırakmaya hazırlanan Schneidertempel Sanat Merkezi’nde, 20 Mayıs Pazartesi günü 18.30’da sanatseverlerin ilgisine sunulmaya başlanacak.

Kaynak kişilerin anılarından, aile albümlerinden ve kurum arşivlerinden toplanan ve belirli temalar altında sınıflandırılan tarihi ve kültürel verilerin ancak bir kısmı sergide yer bulurken, bu köklü ve zengin tarihe ışık tutacak çok daha fazla bilgiye, yine proje kapsamında hazırlanan internet sitesi ve kitapçıktan ulaşılabilecek. Projenin bir “yaşayan arşiv” kimliği taşıma gayesi, sergi açıldıktan sonra da yeni bilgi ve belgelerin bu veritabanına katılımını öngörüyor. Böylece projenin internet sitesi sayesinde dünyanın dört bir yanından Aşkenazlar anılarıyla, deneyimleriyle, fotoğraflarıyla bu toplumsal tarihin günden güne daha da zenginleşmesine katkıda bulunabilecek.

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar ve sözlü tarih görüşmelerinde, farklı dönemlerde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Osmanlı ve Türkiye topraklarına göç etmiş sayısız ailenin hikayesine ulaşıldı; İstanbul’dan Edirne’ye, Filibe’den İzmir’e kadar çok geniş bir coğrafyada toplumsal yaşamdaki deneyimleri ve katkıları kayıt altına alındı. Türkiye’nin iki yüzyıla uzanan Batılılaşma serüveni içinde Aşkenazların oynadıkları rollere, uğraştıkları mesleklere, açtıkları dükkanlara, pişirdikleri yemeklere, dinledikleri müziklere ve çok daha fazlasına yakında bu projenin çıktılarından ulaşılabilecek.

edebiyathaber.net (17 Mayıs 2019)

 

Yorum yapın