“Dostum Aslan” Tiyatro Tempo’da

Nisan 16, 2013

“Dostum Aslan” Tiyatro Tempo’da

Dostum Aslan, 18 Nisan saat 19.00’da Tiyatro Tempo oyuncularınca sergilenecek.

Aurand Harris’in yazdığı, Leyla Tepedelen’in çevirip Haluk Yüce’nin uyarlayarak yönettiği oyun, 8 yaş üstü gençler ve yetişkinler için masklarla ve maskların diliyle anlatılan eğlenceli bir İtalyan Komedisi. Oyunun müziği Nedim Yıldız’a ait.

Tiyatro TEMPO’nun oyun yelpazesinde “masklarla” oynanan bir oyun olarak önemli bir yere sahip Dostum Aslan. Bildik “Androkles ve Aslan” öyküsünün bir aşk öyküsüyle de harmanlanarak, İtalyan Halk Komedi Sanatı (Comedia del’Arte) biçimine uygun yeniden ele alındığı ve yönetmen Haluk Yüce tarafından uyarlanıp yönetildiği eğlenceli bir oyunla karşı karşıyayız.

Türkiye’de pek örneğine rastlamadığımız, bizim geleneksel halk tiyatromuzla da büyük benzerlikler gösteren Dosum Aslan oyunu müzikleriyle de dikkati çeken, “mask tiyatrosu”nun başarılı örneklerinden biri. Köle Androkles’in, sahibi cimri Pantolone’nin yeğeni İsabella’nın mirasına el koymak istemesini fark edip İsabella ve onun sevgilisi Lelio’ya yardım etmek istemesiyle başlar oyun. Ama bu yardım sırasında yanlışlıkla Androkles’in başı derde girer ve kaçmak zorunda kalır. Oysaki kaçak kölelerin cezası arenada herkesin huzurunda aslanlara verilmektir. Ama kaçma-kovalamaca derken, bu eğlenceli koşturmaca mutlu sonla bitecektir.

edebiyathaber.net (16 Nisan 2013)

Yorum yapın