Doğan Avcıoğlu’nun seçme yazıları: “Rejim ve Devrim”

Kasım 17, 2017

Doğan Avcıoğlu’nun seçme yazıları: “Rejim ve Devrim”

Doğan Yurdakul’un hazırladığı, Doğan Avcıoğlu’nun seçme yazılarından oluşan “Rejim ve Devrim” Tekin Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Doğan Avcıoğlu arşivi üzerine yıllardır çalışma yapan gazeteci, araştırmacı yazar Doğan Yurdakul’un son isteklerinden biri olan REJİM ve DEVRİM kitabını 4 Kasım’da, Avcıoğlu’nun ölüm yıldönümünde yayınlamış olmanın onurunu yaşıyoruz.

Değerli dostumuz, abimiz Doğan Yurdakul ile birlikte “Doğan Avcıoğlu’nun fikirlerini ve mücadelesini genç kuşaklara tanıtmak amacıyla eserlerini yenilemek, dönemi, ülkenin içinden geçtiği süreçleri anlamaya yardımcı olacak yazılarını tekrar okurla buluşturmak ve adını yaşatmak” amacıyla iki yıldır yürüttüğümüz kapsamlı bir dizi çalışmayı yerine getirmek üzere yola çıktık.

Doğan Yurdakul ile yaptığımız bu planlamanın amacı, her yıl 4 Kasım’da başlamak üzere Avcıoğlu adına düzenlenecek bir ödül verilmesi ve kapsamlı etkinliklerin organize edilmesiydi. Akademiyi, genç araştırmacıları destekleyecek bir dizi etkinliğin yanında genç kuşaklara Doğan Avcıoğlu’nu anlatacak yeni araştırmalar yapılması ve bunları kitap çalışması olarak sunulmasıydı.

Doğan Yurdakul’un çok istediği bu çalışmaları yerine getirmek üzere bize bıraktıklarını, sürekli bir üretim içinde, okurla buluşturmak ona karşı duyduğumuz saygının ve sorumluluğun bir ifadesidir.

Doğan Yurdakul Anısına Saygılarımızla…

Rejim ve Devrim, Doğan Avcıoğlu adına düzenlenecek bir dizi etkinlik, anma ve Avcıoğlu’nu yeni kuşaklara tanıtma programı çerçevesinde, Avcıoğlu’nun Yön ve Devrim dergilerinde yayınlanan başyazılarından Doğan Yurdakul’un seçtiklerini notlandırarak yayına hazırladığı bir ilk kitap.

Avcıoğlu’nun 12 Eylül darbesinin neoliberal ideolojisi ortamında yetişenlere “başka alternatif yok” diyen tutucu güçleri,1961 Anayasası’nın sağladığı toplumsal değişimin önüne kısa sürede örülen duvarları belgelediği Rejim ve Devrim, aynı zamanda günümüzdeki siyasal mücadeleye kılavuzluk edecek nitelikte önemli bir başvuru kaynağı.

“Tekin Yayınevi beni arayarak, bu yıl Doğan Avcıoğlu adına bir araştırma-inceleme yarışması düzenleyeceğini haber ver­di, benim de düzenleyiciler arasında olmamı istediklerini bil­dirdi. Ayrıca, bu yarışmanın amacını belirlemek üzere, Doğan Avcıoğlu’nun Yön ve Devrim dergilerindeki başyazılarından seç­me bir kitap hazırlamamı rica etti.

Onur ve mutluluk duyarak kabul ettim.

Çünkü Doğan Avcıoğlu, Türkiye’nin bugünkü kuşaklarına ka­sıtlı olarak yanlış ve eksik tanıtılmış, unutturulmaya çalışılmış, en önemli aydınlanmacı araştırmacıların ve siyaset adamlarının önde gelenlerinden biridir.

Avcıoğlu’nun son başyazısını yazmasının üzerinden tam 45 yıl, neredeyse yarım yüzyıl geçti. Ancak okuyunca sizlerin de şa­şıracağı gibi, başyazılarının birçoğu sanki bugün yazılmış ka­dar canlı ve güncel.” (Doğan Yurdakul)

edebiyathaber.net (17 Kasım 2017)

Yorum yapın