Dijitalleşme müzelerin geleceğini nasıl etkileyecek?

Ocak 19, 2021

Dijitalleşme müzelerin geleceğini nasıl etkileyecek?

Sakıp Sabancı Müzesi Arşiv ve Araştırma Alanı tarafından gerçekleştirilen “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” projesi 2021 yılında da devam ediyor. İlk etkinlik 22 Ocak 2021 Cuma günü gerçekleştirilecek.

Dijital sanat ve kültürün geleceğe taşınmasına yönelik uluslararası çalışmalara katkı sağlamayı; medya teorisyeni, küratör, dijital sanat konservatörü, bilgisayar bilimcisi, araştırmacı ve sanatçılar için ortak çalışma alanları oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında yıl boyunca; Müzelerin Geleceği, Sanal Gerçeklik Sanat Eserlerinin Korunması, Yapay Zekâ Sanat Eserlerinin Korunması, İnternet Sanatının Geleceği, İnternet Sanatının Korunmasında Yeni Ufuklar konulu konferans, konuşma etkinliği ve atölyeler düzenlenecek.

Yeni yılın ilk etkinliğinde ZKM | Sanat ve Medya Merkezi Karlsruhe Başkanı ve CEO’su Prof. Peter Weibel “Yerelin Dışında Müze” başlıklı bir çevrimiçi konuşma gerçekleştirecek. Müzelerin geleceği konulu konuşmada Weibel, 2020’de küresel salgın kriziyle beraber dijital genişlemenin müzeler üzerinde yoğunlaşan etkisini ve bu çerçevede müzelerin yerel dışında ziyaretçilere de yönelik bir platform işlevi kazanmasını ele alacak. 

22 Ocak, Cuma saat 16.00’da gerçekleştirilecek ve interaktif yapıda ilerleyecek çevrimiçi konuşmada, izleyiciler de “yeni normal” olarak adlandırılan, geleceği belirsiz bu dönemde müze ve kültür kurumlarının hayatta kalabilmesi için gerekli stratejilere dair sorularını paylaşabilecek.

İngilizce olacak konuşma, simultane çeviriyle Türkçe olarak da dinlenebilecek ve  Sakıp Sabancı Müzesi web adresi’nden kayıt yaptıran herkes ücretsiz olarak katılabilecek. 

Prof. Peter Weibel hakkında 

1944 Odessa doğumlu Peter Weibel, Paris ve Viyana’da edebiyat, tıp, mantık, felsefe ve film eğitimi gördü. Sanatçı, medya teorisyeni ve küratör olarak sanat ile bilim arasındaki çalışmalarıyla Avrupa medya sanatının önemli isimleri arasında yer almaktadır.

1984 ile 2017 arasında Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1984 – 1989’da SUNY (New York Eyalet Üniversitesi, Buffalo) Medya Bölümü’nde dijital sanatlar laboratuvarının yöneticiliğini yaptı. 1989’da Frankfurt’taki Städelschule’de Yeni Medya Enstitüsü’nü kurdu ve 1995’e kadar buranın yöneticiliğini yaptı. 1986 ile 1995 arasında, Linz’de bulunan Ars Electronica enstitüsünde sanat yöneticisi olarak çalıştı. 1993 ile 2011 arasında Neue Galerie Graz’ın baş küratörü olan Weibel, 1993 – 1999’da Venedik Bienali Avusturya pavyonunun komisyonunu üstlendi. 2008’de Sevil Bienali (BIACS3), 2011’de Moskova Çağdaş Sanat Bienali’nin sanat yöneticiliğini, 2015 ve 2017’de ise Bad Rothenfelde Projeksiyon Bienali’nin küratörlüğünü yaptı.  Weibel’e 2007’de Helsinki Sanat ve Tasarım Üniversitesi, 2013’te Macaristan Pécs Üniversitesi tarafından fahri doktora verildi. 2008’de Fransa’dan Sanat ve Edebiyat Nişanı (Officier dans l’Ordre des Artsa et des Lettres) aldı. Ertesi sene Münih’te Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi’ne asil üye olarak atandı ve Avrupa Kültür Vakfı tarafından verilen Avrupa Kültürel Proje Ödülü’nü (Europäischer Kultur-Projektpreis) kazandı. 2010’da Avusturya Devlet Bilim ve Sanat Nişanı’na Birinci Sınıf kategorisinde layık görüldü. 2013’te Salzburg’da bulunan Avrupa Bilim ve Sanatlar Akademisi’ne faal aza olarak atandı. 2014’te Oskar Kokoschka adına verilen ödülün (Oskar-Kokoschka-Preis), 2017’de Medya Sanatı kategorisinde Avusturya Sanat Ödülü’nün (Österreichische Kunstpreis – Medienkunst), 2020’de ise Lovis Corinth adına verilen ödülün (Lovis-Corinth-Preis) sahibi oldu. 2015’te Moskova’da bulunan Rus Sanat Akademisi’ne onur üyesi olarak seçildi. Weibel, 1999’dan bu yana ZKM | Sanat ve Medya Merkezi Karlsruhe’nin Başkanı ve CEO’sudur. 2017’den bu yana ise Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi bünyesindeki Peter Weibel Dijital Kültürler Araştırma Enstitüsü’nün yöneticiliğini yapmaktadır.

edebiyathaber.net (19 Ocak 2021)

Yorum yapın