Devekuşu Kabare’nin yıldızı, Yeşilçam’ın unutulmazı Metin Akpınar’ın hayatı

Mayıs 18, 2022

Devekuşu Kabare’nin yıldızı, Yeşilçam’ın unutulmazı Metin Akpınar’ın hayatı

Zeynep Miraçın Metin Akpınar: Sahneye Adanmış Bir Ömür adlı kitabı Mundi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Zeynep Miraç, Metin Akpınar’a en doğru soruları yöneltiyor; onun tiyatro tutkusunu, en yakını Zeki Alasya’yla dostluklarını, eşi Göksel Akpınar’la aşkını, Anadolu’daki turnelerini, Ulvi Uraz’dan Haldun Taner’e “hocalar”ını bir bir anlatıyor bize. Üstelik karşımızdaki manzara yalnızca Metin Akpınar’ın hayatı değil, aynı zamanda bir Türkiye tarihi kesiti. Ne de olsa Metin Akpınar’ın hayatı, sahneye adanmış bir ömür…

Herkes kendini inşa eder, şu veya bu şekilde. Metin Akpınar büyük olanaklar içine doğmuş, sahip olduklarını kolay edinmiş biri değil. Kötüyü, kötülüğü görüp oyunu iyiden yana kullanmış, yolunu güzeli aramak için çizmiş, emeğini ve enerjisini doğruya yöneltmiş biri. Kendi hamurunu yoğururken azla yetinmemiş, çoğa da boyun eğmemiş. Bahanelere sığınmayan, bilme iştahını yitirmeyen, sadece esprileriyle değil varlığıyla da yüzümüzü güldüren bir hayat hikâyesi bu… Bize “başka türlü bir yaşam”ın da mümkün olduğunu gösteriyor.

Aksaray’da kalabalık bir konakta doğan, etrafı gözleyerek büyüyen, her duyduğunu zihnine kaydeden bir çocuk… Daha lisedeyken öğretmenine, “Sen en iyisi tiyatrocu ol oğlum,” dedirtecek kadar mayasını belli eden, gizli cevher bir genç… Eşiyle altmış iki yıl aynı yastığa baş koyacak kadar derin bir âşık… Türkiye’de kabare kültürünü başlatan, yüzlerce temsilde yer alan, Yeşilçam’da da birbirinden unutulmaz karakterlere hayat vermiş bir oyuncu… Karşınızda her yönüyle Metin Akpınar.

Zeynep Miraç, muhatabını nasıl konuşturacağını biliyor, hem ince hem dikkatli sorular sormayı başarıyor ve Metin Akpınar’ı bir zaman tüneline sokarak onun tiyatro tutkusunu, en yakını Zeki Alasya’yla olan dostluklarını, eşi Göksel Akpınar’la olan aşkını, Anadolu’daki turnelerini, Ulvi Uraz’dan Haldun Taner’e “hoca”larını bir bir anlatıyor bize. Üstelik karşımızdaki manzara yalnızca Metin Akpınar’ın hayatı değil, aynı zamanda bir Türkiye tarihi kesiti; muhtıralar, ihtilaller, sansürler, davalarla belki örselenen, ama asla tutkusundan vazgeçmeyen tüm sanat emekçilerinin çok iyi bildiği bir direnme hikâyesi bu anlatılan. Ne de olsa Metin Akpınar’ın hayatı, sahneye adanmış bir ömür…

Tür: Biyografi- Anlatı
Sayfa sayısı: 176
Fiyat: 45 TL

ZEYNEP MİRAÇ, 1978’de İstanbul’da doğdu. İstanbul (Erkek) Lisesi’nin ardından Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Gazeteciliğe Vizyon dergisinde başladı. Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Cumhuriyet gazetesinde, KAFA dergisinde ve Gazete Oksijen‘de portreler yazdı. TRT Türk’te Açık Şehir adlı kültür sanat programını sundu. Metin Akpınar ve Haldun Dormen’in yaşamöykülerini anlatan belgesellerin senaryolarını yazdı. BKM yapımı Metin Akpınar ile Muhabbet adlı gösterinin moderatörlüğünü üstlendi. Çevirmen ve tiyatro eleştirmeni Seçkin Selvi’nin yaşamöyküsünü aktardığı kitabı Seçkin, 2021’de yayımlandı.

edebiyathaber.net (18 Mayıs 2022)

Yorum yapın