Dev yönetmenin doğuşu ve gelişimi: Kurosawa’nın Raşomon’u

Ağustos 16, 2020

Dev yönetmenin doğuşu ve gelişimi: Kurosawa’nın Raşomon’u

Paul Anderer’in Kurosawa’nın Raşomon adlı kitabı Selçuk Işık çevirisiyle Can Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Paul Anderer, Kurosawa’nın Raşomon’u adlı incelemesinde, sinema sanatının başyapıtı Raşomon’a, büyük yönetmeni Akira Kurosawa’nın gelişimine ve dönemin Japonya’sındaki çarpıcı ve renkli dünyaya yepyeni bir bakış açısı getiriyor.

Dünya çapında bir ikon statüsüne erişmiş olmasına karşın Kurosawa’nın hayat hikâyesi hâlâ bilinmezliğini korur. Bu açıdan bir tür Raşomon etkisiyle hayatın sanatı taklit ettiği söylenebilir. Bu kitap önce genç bir sosyalist ve bir ressam olarak Kurosawa portresini, ardından şiddetli çatışmalar yaşayan, sıra dışı bir duyarlığa sahip ağabeyi Heigo’nun hayatındaki rolünü, son olarak da köklü kültürel değişimlerin yaşandığı yirminci yüzyıl Japonya’sının yükseliş ve çöküş öyküsünü anlatıyor… Zira Kurosawa’nın ikonik filmi Raşomon, dünya sinemasında bir dönüm noktasını imlemekle birlikte, çarpıcı bir aile dramını ve döneme has kültürel ve sosyal çatışmaları da yansıtmaktadır.

Kurosawa’nın gerçek yüzünü keşfetmek için Paul Anderer savaş sonrası yıkıntılar içindeki bir ülkeyi ve bir ailenin yaşadığı trajediyi gözler önüne seriyor. Bu yolla trajik ölümünden önce renkli ve isyankâr bir hayat süren ve sessiz film endüstrisinin yıldızlarından biri olan Kurosawa’nın ağabeyi Heigo’nun izini sürüyor. Böylece Kurosawa’nın gelişim dönemini gözler önüne seren Anderer, büyük yönetmenin etrafındaki sis perdesini aralıyor. Kurosawa’nın Raşomon’u,sinema sanatının başyapıtına, onun büyük yönetmenine ve etrafındaki ilgi çekici ve renkli dünyaya yepyeni bir bakış açısı getiriyor.

“Bir sanatçıyı işaret etmek için ‘dev’ tabiri çok sık kullanılır oldu. Ancak istisnai olarak Akira Kurosawa’nın durumunda bu tabir kesinlikle yerine oturuyor.”

Martin Scorsese

edebiyathaber. net (16 Ağustos 2020)

Yorum yapın