Çocuklarda cinsel istismar vakaları

Ağustos 23, 2023

Çocuklarda cinsel istismar vakaları

Meliha Yıldız’ın “Uçurum Kenarındaki Salıncaklar” adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gazeteci-Aktivist Meliha Yıldız’ın kaleminden, Prof Dr.  Betül Ulukol’un önsözüyle katkı sağladığı ve  istismara maruz kalan kişilerle yapılmış röportajların yer aldığı “Uçurum Kenarındaki Salıncaklar” Destek Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Cinsel istismar etkileri yıllar boyu sürebilen, çok ağır bir istismar şeklidir. Çoğunlukla kendilerini koruması gereken asıl kişiler olan,  en yakınları tarafından aile içinde istismara maruz kalan çocukların yaşadığı ve hayatları boyunca anlamlandıramadıkları travmalara sebep olan bu eylemin dehşet verici örneklerini tüm boyutlarıyla Meliha Yıldız’ın  mağdurlarla yaptığı birebir röportajlardan derlediği satırlarda şahit olacaksınız.

Yazar Meliha Yıldız, kendisinin de maruz kaldığı cinsel istismarı anlattığı otobiyografik kitabı Kutsal Tecrit’ten sonra ikinci kitabı  Uçurumun Kenarındaki Salıncaklar’da da aile içi cinsel istismarın çok yaygın yaşandığına, maruz kalanların yanyana gelmesinin iyileşme süreçlerine sağlayacağı katkıya ve görünür olmalarının çocukların bir daha bunu yaşamasının önünde önemli bir engel olacağına vurgu yapıyor.

Arka Kapak Yazısı:

BU KİTAP, TABU DENİLEREK SESLERİ BOĞULMAYA ÇALIŞILAN YÜZ BİNLERCE AİLE İÇİ CİNSEL İSTİSMAR MAĞDURU YETİŞKİNİN SESİNİ DUYURMAK VE ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALMASINI ÖNLEMEK İÇİN, BU ALANDA BİR UZMANIN DA KATKISIYLA, MAĞDURLAR TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ İLK KİTAPTIR.

“Durdurabileceğimi düşünmediğim için çözüm olarak istismarı yaşadığım gecenin sabahı kalkıp, anneme şunu diyordum: Anne ben on beş yaşındayım. Şimdi intihar etsem Allah beni affeder, cehenneme göndermez belki.”

“Sahra Çölü’ne giderken istasyonda şunu dedim: Ya kabul et ya da kendini bir trenin altına at! Gebersem burada, cesedimi gömerler kimsesizler mezarlığına. Ya kabullen yaşama bir kıyısından tutun ya da at şimdi şu an kendini trenin altına.”

“Çocukluk ve gençlik yıllarımda uyuyamadığım geceler uçurum kenarında bir salıncakta sallandığımı hayal ederdim. Her an uçurumdan düşecek olma korkusu, beni sakinleştirirdi. Salıncak, hayatla ölüm arasında bir sarkaç gibiydi. Hayatımı, acımı bastıracak yeni acılar için, hep uçurum kenarlarına kurdum.”

Yazar Hakkında:

1975’te, cinsel istismar da dahil, birçok istismar ve ihmalin yaşandığı bir evde doğdu. Kırk dört yaşına geldiğinde, bir videoyla yaşadığı cinsel istismarı anlattı. Bu, onun için mağdurluktan aktivistliğe giden yolculuğun başlangıcı oldu. Türkiye’de, aile içi cinsel istismarın “mağdur” tarafından anlatıldığı ilk kitap olan Kutsal Tecrit, 2021 yılında yayımlandı. Artı Gerçek’te köşe yazarı olarak çocuğun cinsel istismarı üzerine yazmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (23 Ağustos 2023)

Yorum yapın