Çocuklara öyküler: “Düşleri Kanatlı Çocuklar”

Mart 28, 2022

Çocuklara öyküler: “Düşleri Kanatlı Çocuklar”

Selma Sayar’ın çocuklara yazdığı “Düşleri Kanatlı Çocuklar” Ozan Yayıncılık etiketiyle yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden

“Düşleri Kanatlı Çocuklar” çocuk edebiyatının temel dayanaklarını merkeze alan 12 öyküden oluşmuş bir yapıttır. Resimlemeden işlenen temaya, konudan kurguya, anlatım dilinden iletiye, karakter ve kahramanlardan yaşanılan çevreye, yazınsal ve eğitsel özelliklere varıncaya kadar her bir ayrıntı, çocuk bakış açısıyla işlenmiştir. 

Anne babalar olarak çoğunlukla çocuklarımızı kendimize benzetmeye çalışırız. Oysa onların kendi kişiliklerini kazanarak kendilerine benzemelerini sağlamak en doğru yoldur; çünkü çocuklar, büyüklerin işleyebileceği bir hamur değildir. Minyatür yetişkinler de değildir. Kendilerine özgü bakışı, algısı, duygusu, düşünce ve hayal dünyası olan, ilgi bekleyen sosyal varlıklardır. 

Günümüz dünyası, yazılı kültürden hızlıca uzaklaşarak görsel-işitsel medya dünyasına savrulmaktadır. Bu olumsuz savruluştan en çok da çocuklar etkilenmektedir. Çocuklar, sosyal medyanın zararlı ve yanıltıcı çekiciliğinden olabildiğince uzak tutulmalıdır. Bu da ancak yeni bir okuma kültürünün kazandırılmasıyla olasıdır. Bu kültürün kazandırılma süreci, anne-babalara, öğretmenlere çok önemli görevler yüklemektedir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesinde ise ilk başvuru kaynakları, modern çocuk edebiyatının üç temel kavramı olan “çocuk gerçekliği”, “çocuk bakışı” ve “çocuğa görelik” ilkeleriyle yazılmış kitaplardır. Bilindiği gibi kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır. Bu nedenle çocuklara okumayı sevdirmenin ve okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını bilmeliyiz. Okuyan çocuk, düşünsel zenginliğe ulaşır. Sam Levenson, “Kendisi ile ilgilenen bir anne-baba ve evinde okuyabileceği bol kitap bulunan bir çocuk yoksul sayılmaz!” diyerek gerçek zenginliği çok güzel tanımlamıştır. 

“‘Düşleri Kanatlı Çocuklar’ kitabındaki öykülerimde, çocukların düşlerini ve hayallerini kanatlandırmayı hedefledim. Unutulmamalı ki; çocuklara iyi bir ülke bırakmak elbette önemlidir; ancak ülkemize daha iyi çocuklar yetiştirmek çok daha önemlidir.”

Selma Sayar

Yazar hakkında

İlk, orta ve lise öğrenimini Antakya’da tamamladı. 1995 yılında Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 

Yıllardır Türkçe öğretmeni olarak çalışmaktadır. Eleştiri üzerine yüksek lisans yaptı.

Lacivert, Oggito ve Belçika’da iki dilde basılan, dört ülkede satışta olan Akrostiş adlı dergide yazıları yayımlandı.

Kitapeki.com, Sevdalım Hayat, Yazıatölyesi.com, Edebiyathaber.net, Avaedebiyat.com ve Mektupedebiyatdergisi.com sitelerinde yazıları çıkmıştır.

Evli, Anıl ve Onur Ilgaz adında iki oğlu var. 

Ödüller: Düşleri Kanatlı Çocuklar kitap dosyasıyla 24.Mevlüt Kaplan Edebiyat Yarışması 2020 Birincilik Ödülü

Güncel Sanat Dergisi Kızıl Kule Ödülü (Adalet adlı öyküyle)

Kadınlar Yarışıyor Öykü Yarışması (Üç Ceviz adlı öyküyle ödüllü kitap seçkisi)

Kitaplar: Sırça Sarayın Serçeleri (deneme) Mühür Yayınları I. Baskı 2016, II. Baskı 2018

Düşüyorum Tut Elimden (öykü)  Mühür Yayınları I. Baskı 2018

Düşleri Kanatlı Çocuklar (Çocuk Öyküleri)  Ozan Yayınları I. Baskı 2022

edebiyathaber.net (28 Mart 2022)

Yorum yapın