Çiziyorsam Sebebi Var: Başak Arslan | Ayşe Yazar

Ocak 14, 2023

Çiziyorsam Sebebi Var: Başak Arslan | Ayşe Yazar

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Çizimle olan bağım çok küçük yaşlarda başladı. Çocukluğumdan beri güzel sanatlar eğitimi almak istiyordum. Üniversitede Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Heykel bölümü okudum. 2016’da mezun oldum. Heykel eğitiminden geçmiş olmamın çizimlerime katkısı çok büyük. Ayrıca, heykel üretimlerim de atölyemi kapattığımdan beri azalmış da olsa ara ara devam ediyor. 

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

Aslında öyle spesifik bir hazırlanma sürecinden bahsedemem. Bu yüzden tek bir kitaptan örnek vermem de zor. Hikâyeyi benimsemiş olmam çok önemli. İçselleştirdiğiniz bir şeyi çizmek zaten tüm yaşamınızla ilgili oluyor. Ve böylece, yaşam biçiminiz, gözlemleriniz, düşünme biçiminiz zaten her şeyi hazır kılıyor. Çalıştığım yerler çok değişken, bir rutini yok ancak masa başı insanı olmadığım kesin. 

Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Süreç karşılıklı iletişimle ilerliyor. Örneğin bir kitap resimliyorsam bitirmeye yakın olduğum sayfaları yazar ve editör ile paylaşarak çizimler üzerine fikir alıyorum. Ortak noktada paylaştığımız fikirler üzerine değişiklikler/eklemeler yapıyorum.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Çizimlerimde gündelik yaşamdaki gözlemleme yetimin etkisinin çok büyük olduğunu söyleyebilirim. Sokakta yere atılmış bir mendili bile durup öylece seyrettiğim olmuştur. Gözlemlerimdeki detaycılığımın katkısının büyük olduğu düşünüyorum. 

 Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Kitabı okuduktan sonra ilk önce yazarla iletişime geçip kitabı bir de onun gözünden dinliyorum. Daha sonra başlıyorum çizmeye. Çizimlerime küçük detaylar eklemeyi seviyorum. Detayları vakit yettiği kadar ekledikçe ekliyorum. Yani bir sayfayı bitirdim diğerine geçtim gibi bir şey yok bende. Teslim süresi gelene kadar dönüp dönüp eklemeler yapıyorum. Bu da en keyifli kısmı. Sanki yarattığım dünyanın içinde geziniyorum gibi bir hissiyat oluşuyor bende. 

edebiyathaber.net (14 Ocak 2023)

Yorum yapın