“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 33. kitabı “Sanatçılar ve Dünya” raflarda

Ocak 10, 2023

“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 33. kitabı “Sanatçılar ve Dünya” raflarda

Brigitte Labbé’nin yazdığı, Jacques Azam’ın resimlediği “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 33. kitabı “Sanatçılar ve Dünya”, 9 ve üzeri yaş grubu için Azade Aslan çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Dünyayı dönüştüren tılsımdır sanat.

Tüm dünyada modern bir klasik haline gelen “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin Türkçe’deki 33. kitabı “sanat” ve “sanatçı” kavramlarını ele alıyor. Her yaştan okuru ortak okumalarda buluşturan ve ülkemizde de çok sevilen dizinin yaratıcısı Brigitte Labbé kitabında sanatın gücünü, sınırları aşarak insanları ve dünyayı nasıl etkileyip dönüştürdüğünü anlatıyor. “Sanatçı kime denir?” sorusundan yola çıkan kitap okuru, ünlü sanatçılarla tanıştırıyor; müzelere, konser salonlarına, galerilere konuk ediyor. Sanatçıların yaratıcılıkları sayesinde dönemlere, toplumlara, hatta günlük yaşama katkısını çok boyutlu düşündürüyor.

Jacques Azam’ın zengin mizah anlayışını yansıttığı desenleriyle renklenen dizinin her kitabında, farklı bir felsefi kavram ya da temel bir konu ele alınıyor. Kavramlar, minik öyküler, kısa kısa örnek durumlar, diyaloglar ya da sorular sayesinde, çocukların kolayca anlayabileceği sadelikte aktarılıyor. Dizi, çocuklar ve felsefe üzerine yapılan birçok çalışmaya da ilham veriyor.

Her şeyin hızla gelip geçtiği, çarpışıp kesiştiği dünyanın gürültüsü içinde, sanatçı mola verip, bir seçim yapar: Bir hareket, bir duygu, bir an, bir şekil, bir ışık, bir renk, bir fikir seçer. Sanatçı, dünyanın gürültü patırtısı içinden bir resim, bir heykel, bir fotoğraf, bir müzik, bir dans, bir şiir, bir tiyatro oyunu, bir roman çıkarır ve bize, “Dur, bak, dinle,” der.

Brigitte Labbé: Uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi pek çok dile çevrilen yazar, katıldığı konferanslarda çocuklara zor konuların nasıl anlatılacağını paylaşıyor. Labbé, kitaplarıyla çocukların eğitim ve öğrenimine sağladığı katkılardan dolayı Ocak 2019’da Fransa’nın en önemli devlet nişanı Légion d’Honneur‘le ödüllendirildi.

edebiyathaber.net (10 Ocak 2023)

Yorum yapın