Chomsky “Güç kimin elinde?” sorusuna yanıt arıyor

Eylül 5, 2017

Chomsky “Güç kimin elinde?” sorusuna yanıt arıyor

Noam Chomsky’nin Güç Kimin Elinde? adlı kitabı, Cihan Özpınar çevirisiyle İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Noam Chomsky’nin Ortadoğu’daki çatışmalar, Filistin meselesi, Amerika’nın Ortadoğu politikası, nükleer savaş tehdidi ve küresel ısınma gibi konulardaki önemli tespitlerinin yer aldığı “Güç Kimin Elinde?” çıktı.

“Güç Kimin Elinde?” kitabında uluslararası gelişmelerin dünya kamuoyundan nasıl saklandığını anlatan Chomsky, ana akım medyada yer verilmeyen olayları irdeliyor ve Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya, Afrika’dan Çin’e uluslararası politika ekseninde bir perspektif sunuyor.

Filistinlilere dönük saldırı ve katliamları ele alan Chomsky, bölgede gerçek bir barışın nasıl tesis edilebileceğine dair gerçekçi çözüm önerileri sunuyor. Büyük devletlerin dünyayı nasıl nükleer felakete sürüklediğine dair analizlerini okurla paylaşan Chomsky, dünyayı bekleyen en önemli tehlikelerden biri olan çevre felaketi konusunda asıl suçluların kim olduğunu açıklıyor.

Cihan Özpınar’ın çevirdiği, Noam Chomsky’nin “Güç Kimin Elinde?” kitabı, dünyada neler olup bittiğini ve gizlenen gerçekleri cesurca ortaya koyan, büyük yankı uyandıracak bir çalışma…

Noam Chomsky

1928’de Philadelphia’da doğdu. Pennsylvania Üniver­sitesi’nde okudu ve 1955’te dilbilim alanında doktora yaptı. MIT’ye girdi, dilin edinimi ve üretimi üzerine oluşturduğu kuramlarıyla uluslararası ün yaparak, 1976’da enstitü profesörü olarak atandı. Vietnam Savaşı sırasında, bir aktivist ve toplumsal entelektüel olarak ünlendi; Edward Herman ile birlikte yazdığı Rızanın İmalatı adlı kitabın 1988’de yayımlanmasıyla, önemli bir medya eleştirmeni olarak tanındı. 2001 Kasım ayında, konuya ilişkin tartışmasız en önemli kitaplardan biri olan 9/11’in yayımlanmasıyla, tarihteki diğer siyaset felsefecileri kadar, uluslararası çapta okunan ve vazgeçilmez bir ses haline geldi. Chomsky, dilbilim, felsefe, entelektüel tarih, çağdaş konular, uluslararası meseleler ve Amerikan dış politikası üzerine pek çok yazı yazmış ve konuşma yapmıştır.

Arka kapaktan:

-ABD ve Batılı müttefikleri Arap dünyasındaki demokrasiyi neden engelledi?

-Batı basınının “haber değeri görmediği” hangi kritik olaylar Ortadoğu’daki çatışmaları hızlandırdı?

-Kimi “aydınların” ihaneti nedeniyle hangi suçlar teşhir edilemedi?

-Filistin’de yaşananlar medyada nasıl çarpıtılıyor?

-Türkiye’nin 2003’teki tezkereye ret kararı hangi dinamikleri değiştirdi?

-Güney Kore’nin “çılgınca” gelen politikalarını asıl sebebi ne?

-Dünya üzerindeki gerçek nükleer tehdit İran mı?

-Çin’in en büyük zaafı ne?

-Doğa kısa vadeli kârlara ve pazar payı artışlarına nasıl feda ediliyor?

-Amerikan gerileyişinin sonuçları ne olacak?

-Obama’nın hangi kararları hızla yeni teröristlerin ortaya çıkmasına neden oldu?

-Trump’ı Beyaz Saray’a taşıyan süreç aslında nasıl işledi?

Noam Chomsky, Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Amerika’dan Çin’e geniş bir coğrafyada yaşananları, sansür mekanizmaları nedeniyle gizlenen gerçekleri, halkların kaderini etkileyen önemli gelişmelerin ortaya çıkış süreçlerini cesurca anlatıyor ve çok önemli bir soruya yanıt veriyor: Güç Kimin Elinde?

edebiyathaber.net (5 Eylül 2017)

Yorum yapın