Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nın yazarı Roald Dahl’dan yetişkinlere hikâyeler

Ocak 26, 2018

Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nın yazarı Roald Dahl’dan yetişkinlere hikâyeler

Roald Dahl‘ın “Öptüm Seni” ve “Oswald Amcam” adlı öykü kitapları Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Öptüm Seni

Sıra dışının krallığına hoş geldiniz!

“Hiçbir şey, insanı belleğinin sınırlarının dışında bu biçimde gezinip duran bir şey kadar rahatsız edemez.”

Casus, savaş pilotu, çikolata tarihçisi ve tıbbi buluşlar yapan bir mucit. Roald Dahl, yazdığı kitaplar kadar renkli bir yazar. Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve diğer çocuk kitaplarıyla tanınan Dahl’ın yetişkinlere anlattığı hikâyeler de bir o kadar sihirli.

Dahl, usta bir öykücü, gelmiş geçmiş en iyi hikâye anlatıcılarından biri. Çoğunlukla karıkoca ilişkilerinin ele alındığı Öptüm Seni’de insan doğasının karanlığını, var olduğunu kabul etmek istemediğimiz yönlerimizi ortaya çıkarıyor ve bunu hiçbir hikâyesinde eksik olmayan mizahla yapıyor. Dahl’ın öyküleri akla Oscar Wilde’I, Mark Twain’I, hatta karanlık yanlarıyla Edgar Allan Poe’yu getiriyor.

Ağızlardan korkan bir adamı, kocalarından illallah diyen kadınları, ölümünden sonra beyninin yaşatılmasını kabul eden birini anlatırken gündeliği olağandışına, olağandışını sıradana dönüştürmeyi başarıyor Dahl. Bazen fantastik bir hikâyeyle çıkıyor okurun karşısına, bazen de dünyayı dışarıdan bir bakışla irdeleyip bizi alışılageldik düzene yabancılaştırıyor.

Püren Özgören’in incelikli çevirisiyle yayımladığımız Öptüm Seni’deki öyküler, sürprizli sonlarıyla bu sefer yetişkinler için birer şölen.

“Çağımızın en çok okunan ve en etkili yazarlarından biri.” – The Times

“Müthiş eğlenceli.” – Daily Telegraph

“Uyumadan önce okumanız adına İncelikle ve maharetle işlenmiş, tüylerinizi diken diken edecek öyküler.” – San Francisco Chronicle

Oswald Amcam

“Şu yazarlar çok tuhaf,” diye ekledi. “Çok sıradan görünüyorlar. Ressamlar gibi büyüklüklerini dışa vuran en küçük bir işaret yok. Büyük bir ressam her nedense büyük bir ressam gibi görünür. Ama büyük bir yazarı bir peynir imalathanesinde ücretlerin ödenmesinden sorumlu görevliden ayıramazsın.”

Cin fikirli Oswald, henüz on yedi yaşındayken kimseciklere haber vermeden Afrika’ya gider ve afrodizyak etkisi olan yakı böceği tozundan toplar. Kimya bilgisiyle bunu ilaca çevirecek, 1913’ün şen Paris’inde bakanlara, elçilere, türlü türlü beyefendiye satacak, böylece yüz binler kazanmaya başlayacaktır. Ama Oswald’ın gözü milyonlardadır. Yakı böceği tozunun yardımıyla kralların, sanatçı ve dâhi erkeklerin “hazinelerini” çalmak için müthiş bir tezgâh kurar: gelecekte kadınlara eşsiz bir vaat sunmasını sağlayacak bir tezgâh.

Günlük şeklinde yazılmış olan Oswald Amcam, 20. yüzyılın büyük isimlerini hınzırca selamlıyor. Proust, Einstein, Freud, Puccini, Renoir ve diğerlerini karakter olarak sunuyor okurlarına. Ülker İnce’nin özverili çevirisiyle yayımladığımız Oswald Amcam, büyük bir savaşla başlayan, kültürel ve teknolojik gelişmelerle devam eden çağa eğlenceli bir hatıra yolculuğu. Dahl’ın yetişkinlere hitap eden bu romanını kahkahalar atarak okuyacaksınız.

“Çağımızın en çok okunan ve en etkili yazarlarından biri.” – The Times

“Müthiş eğlenceli.” – Daily Telegraph

“Harikulade bir şekilde uçarı.” – Observer

ROALD DAHL 1916’da Galler’de Norveçli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitimini İngiltere’de tamamladıktan sonra Afrika’da Shell firması için çalışmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı’nda RAF savaş uçaklarında pilotluk yaparken, başından aldığı ağır bir darbe sonucu ordudan ayrıldı ve ABD’ye gitti. Burada İngiltere için diplomatlık ve istihbaratçılık yaptı. 1942’de yazdığı ilk öyküsü “A Piece of Cake”te de (Çocuk Oyuncağı), 1943’te yayımlanan ilk çocuk kitabı The Gremlins’de de (Cinler) pilotluk günlerini yazdı. Özellikle Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve Matilda gibi çocuk kitaplarıyla tanınan Dahl’ın yetişkinler için iki romanı (Sometime Never: A Fable for Superman [Hiçbir Zamanlar: Süpermen İçin Bir Masal], Oswald Amcam) ve altmıştan fazla öyküsü bulunuyor. Dahl, Senin Gibi Biri adlı öykü kitabı ile “Pansiyoncu Kadın” ve “Deri” adlı öyküleriyle üç defa Edgar Allan Poe Ödülü’ne layık görüldü. 1990’da Oxford’da kan kanserinden öldü.

Çocuk kitapları:

Charlie’nin Çikolata Fabrikası, 1989

Charlie’nin Büyük Cam Asansörü, 1991

Dev Şeftali, 1998

Bay ve Bayan Kıl, 2007

Büyülü Parmak, 2007

Cadılar, 2007

Dünya şampiyonu Danny, 2007

George’un Harika İlacı, 2007

Kaplumbağa, 2007

Yaman Tilki, 2007

Zürafa, Peli ve Ben, 2007

Matilda, 2007

Koca Sevimli Dev, 2008

Küçük Adam Büyürken, 2011

Tek Başına, 2011

İrikıyım Timsah, 2014

Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar, 2016

edebiyathaber.net (26 Ocak 2018)

Yorum yapın