Kent ve Çocuk: Çocuğa ve Çocukluğa Odaklanan Şehircilik Girişimi semineri 28 Mart’ta

Ocak 26, 2018

Kent ve Çocuk: Çocuğa ve Çocukluğa Odaklanan Şehircilik Girişimi semineri 28 Mart’ta

MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Çarşamba Seminerleri kapsamında 28 Mart 11.00’de #kamusal teması ile Kent ve Çocuk ekibinden  Gizem Kıygı ve Başak İncekara konuk ediliyor.

Gizem Kıygı, MSGSÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 2012 yılında mezun olmuş, mezuniyetinin ardından Yapı Dergisi, yapi. com. tr ve İnşaat Dünyası yayınlarında editör olarak çalışmıştır. 2014 yılında kent tarihi çalışmalarına yoğunlaşmak adına Boğaziçi Üniversitesi, ATA Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimine başlayan Kıygı, ayrıca Bir Umut Derneği gönüllülerindendir. Parçası olduğu gönüllü faaliyetlerde, mekan üzerine kolektif düşünebilme, katılımcı tasarım yöntemleri geliştirme, çocuklarla ve gençlerle bu kapsamda atölye çalışmaları gerçekleştirme imkanı bulan Kıygı, bu deneyim üzerine Kent ve Çocuk fikrini oluşturmuştur.

Başak İncekara, MSGSÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 2012 yılında mezun olmuştur. Öğrencilik yıllarından itibaren kentsel tasarım ve görsel ifade yöntemleri üzerine çalışmalar yürüten İncekara, katılımcı olarak başladığı TMMOB Mimarlar Odası Kent Düşleri Atölyesi’nde üç dönem yürütücülük görevini üstlenmiş; akademik çalışmalarına bir dönem Hollanda Wageningen Üniversitesi’nde devam etmiştir. Şu an İTÜ, Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam eden İncekara; birçok kentsel tasarım projesi içerisinde yer almış, edindiği deneyimlerle 2015 yılında Gizem Kıygı’yla beraber Kent ve Çocuk girişimini kurmuştur.

“Kent ve Çocuk: Çocuğa ve Çocukluğa Odaklanan Şehircilik Girişimi” başlıklı sunumlarının tanıtım metninden:

“Kent ve Çocuk, çocukların mekan kullanımlarını ve deneyimlerini odağa alan bir şehircilik girişimidir. ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ diyen Anayasa’nın 56. Maddesini aynı zamanda bir ‘çocuk hakkı’ olarak tanımlar, ilhamını katılımcı tasarımın ve planlama ilkelerinin gücünden alır. Şehircilik disiplininin ve farklı ölçeklerdeki uygulamaların içerisine çocuk odaklı yaklaşımı, katılımcılık ilkeleriyle birlikte dahil edebilmeyi amaçlar. 2015 yılında kurulan girişim, çocuklarla tasarım atölyeleri düzenlemekte, çocuğun mekandaki varlığını gündem edecek yayın çalışmaları yapmakta ve uygulamaya yönelik yöntem ve çocuk mekanları projeleri geliştirmektedir. Sunuşta, çocukların mekanla kurdukları ilişki biçimleri, katılımcı süreçlerde çocuklarla çalışmanın önemi ve çocukların bakış açısından mekana bakmanın mekan disiplinlerine katkısı atölye çalışmalarından örneklerle aktarılacaktır.

Yer: MSGSÜ Fındıklı Kampüsü / Video Konferans Salonu

edebiyathaber.net (26 Mart 2018)

Yorum yapın