Çay partileri, geziler ve danslarla geçen bir hayat: Mazisi Olan Kadın

Ağustos 29, 2019

Çay partileri, geziler ve danslarla geçen bir hayat: Mazisi Olan Kadın

F. Scott Fitzgerald’ın “Mazisi Olan Kadın” adlı öykü kitabı, Roza Hakmen çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Mazisi Olan Kadın’daki öykülerinde F. Scott Fitzgerald, yakın, ancak bir yandan da çok uzakta kalmış geçmişine yolculuk ediyor.

Bütün oğlanların büyümeyi saplantı haline getirmeleri çok eski bir gelenektir. Bunun sebebi, zaman zaman gençliğin kısıtlamaları karşısındaki sabırsızlıklarını kelimelere dökmeleri, buna karşılık, çocuk olmaktan son derece memnun oldukları uzun zamanların kelimelerde değil, eylemde ifade bulmasıdır. BasIl bazen azıcık daha büyük olmak istiyordu, ama çok da değil.

Çocukluk yıllarının haşarılıklarını, arkadaşlara yaranma çabalarını, utançlarını, ilkgençliğin ilk aşklarını ve kurulan gelecek hayallerini Fitzgerald kendine özgü naif ve alaycı bakışıyla resmediyor. Bu öykülerde anlatılan, Basil Duke Lee kadar yazarın da çocukluğu. ikinci kısımdaki beş öyküyse, bu kez Josephine Perry isimli bir “yüksek sosyete” kızının renkli, eğlenceli ve sancılı gençlik maceralarını anlatıyor. Fitzgerald, Sevecendir Gece üzerinde çalışırken Saturday Evening Post dergisine yazdığı bu öyküleri daha sonra bir roman haline getirmeyi istemiş, ancak kısa ömrü sebebiyle bu hayalini gerçekleştirememişti. Çay partileri, geziler ve danslarla geçen bir hayatı, tatlıya bağlanan anlaşmazlıkları ve masum üzüntülerin anlatıldığı Mazisi Olan Kadın, sanatçının genç bir adam olarak nostaljik bir portresi.

“Fitzgerald, karakter ve toplum arasında sosyolojinin ötesinde şairane bir gerçeği görebilmiştir. Tüm kısalığına rağmen bu hikâyeler, Mozart ve Chopin’den kısa parçalar dinlemek kadar keyifli.”

The New York Times

#öykü #cazçağı #çocukluk #ilkgençlik #aşkoyunları #sosyete #üniversite #amerika

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Zelda Fitzgerald: Son Valsi Bana Sakla / Stefan Zweig: Lyon’da Düğün / Joseph Roth: Sonsuz Kaçış / Jean Rhys: Günaydın Gece Yarısı / Cesare Pavese Yalnız Kadınlar Arasında

F. SCOTT FITZGERALD, 1896’da, Minnesota’da doğdu. İlk öyküsünü on üç yaşında okul gazetesinde yayımladı. Üniversite hayatı boyunca yazmayı sürdürdü. 1917’de Princeton Üniver­si­tesi’nden ayrılıp orduya yazıldı fakat ertesi yıl savaş bitince New York’ta reklamcılığa başladı. İlk romanı This Side of Paradise (Cennetin Bu Tarafı) 1920’de Scribner’s tarafından yayımlandı ve büyük başarı yakaladı. Aynı yıl Zelda Sayre’la evlendi. “Caz Çağı”nın kurucuları addedilen çiftin çalkantılı ilişkisi her ikisinin de kitaplarına konu oldu. Fitzgerald, 1922’de The Beautiful and Damned’i (Güzel ve Lanetli), 1925’te Muhteşem Gatsby’yi, 1934’teyse otobiyografik öğeler içeren Buruktur Gece’yi yayımladı; yazarlık hayatı boyunca çeşitli dergilere öyküler yazdı. Son eseri olan Son Patron yarım kaldı. Eserlerinde çoğunlukla “Gürültülü Yirmiler”i konu alan ve Gertrude Stein’ın deyimiyle “Kayıp Nesil”in temsilcilerinden sayılan Fitzgerald, 1940’ta kalp krizinden öldü.

ROZA HAKMEN, 1956’da İzmir’de doğdu. 1974’te İzmir Amerikan Kız Koleji’ni, 1979’da ODTÜ Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Bugüne değin, başta Cervantes, Marcel Proust, Oscar Wilde, Carson McCullers, Ernest Hemingway, Juan Benet, Nina Berberova, Anthony Burgess, Mircea Eliade, Tama Janowitz, Anne Rice, Mario Vargas Llosa, Marguerite Duras olmak üzere dünya edebiyatının önde gelen yazarlarının yapıtlarını dilimize çevirdi.

edebiyathaber.net (29 Ağustos 2019)

Yorum yapın