Can Yayınları’nın ocak ayı yayın programı belli oldu

Ocak 5, 2023

Can Yayınları’nın ocak ayı yayın programı belli oldu

Can Yayınları’nın Ocak ayı yayın programı belli oldu.

Murat Gülsoy’un ressam Vasıf Ekrem Yelda’nın hayatını anlatan belgesel romanı Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi, Ulrich Alexander Boschwitz’in Hitchcockvari Kafkaesk romanı Yolcu, Hikmet Hükümenoğlu’nun okurunu şaşırtmaya devam eden “harika” romanı Harika Bir Hayat ve Elisa Shua Dusapin’in 2021 Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görülen romanı Sokço’da Kış, Can Yayınları’nın ocak kitapları arasında.

Memduh Şevket Esendal / Ayaşlı ile Kiracıları
Memduh Şevket Esendal’ın hayattayken yayımlatabildiği tek romanı, 1930’ların genç cumhuriyetinden eğlenceli, ibretlik manzaralar sunan Ayaşlı ile Kiracıları, yazarın ifadesiyle “bugünkü cemiyetimizin şiddetli bir tenkidi.”
 
Memduh Şevket Esendal / Otlakçı
Yazarın ilk olarak 1946 yılında yayımlanan öykü kitabı Otlakçı, sakin, huzur veren diliyle, insanı önce, “Bunda anlatacak ne var ki?” diye şaşırtırken hemen ardından okura “Aslında anlatılması gereken tam da buymuş!” dedirtiyor.
 
Ulrich Alexander Boschwitz / Yolcu (çev. Anıl Alacaoğlu)
Yolcu, savaşın arifesinde, “sarı yıldız”ın zorunlu kılınmasından önce Yahudilerin insanlığını yitirmeye başladığı ilk günlerin sarsıcı bir hikâyesi; yirmi üç yaşındaki Boschwitz’in Kırık Camlar Gecesi‘nin hemen ertesinde tek solukta yazdığı, Hitchcock’vari polisiyeyi Kafkaesk mizahla birleştiren bir serüven.
 
Leonid Andreyev / Kızıl Kahkaha (çev. Ayşe Hacıhasanoğlu)
Kızıl Kahkaha, kanlı geçecek 20. Yüzyıl savaşlarının işaretçisi 1904 Japon-Rus Savaşı’ndan bir kesit. Rus dışavurumculuğunun öncülerinden Leonid Andreyev, roman boyunca savaşın dehşet vericiliğini içeriden bir gözle, derin etki bırakacak bir kesit sunarak ifade ederken, ustalıkla uydurulmuş sert, soğuk ve dürüst bir metin ortaya koyuyor.
 
Murat Gülsoy / Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi
19. yüzyıl sonuna doğru İstanbul’da doğan ressam Vasıf Ekrem Yelda 1967 yılında hayatını yazmaya karar verir; ancak bunu kendi başına yapamayacağı için genç bir gazeteciyle anlaşır. Gazeteci Halit Vasıf’la bir dizi söyleşi yapar. Söyleşilerin makara bantlara ses kaydını alır, daha sonra yazı diline çevirir: Vasıf’ın hayatını anlatmaktaki amacı aslında bir ressam olarak yaşadıklarını, tanıklıklarını kayıt altına almaktır.
 
Hiç yayımlanamamış bu söyleşi yıllar süren hukuk mücadelesinden sonra Murat Gülsoy’un kaleminde, okuyucusuyla buluşuyor.
 
Sigmund Freud / Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi (çev. Saffet Emrem)
Freud’un ilk kez 1921’de yayımlanan Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi 20. yüzyıl başında etki gücü giderek artan toplumsal bir fenomeni, siyasi kitlenin mekanizmalarını irdeleyen, alanında öncü bir çalışma. İki dünya savaşı arasında kaleme alınan, daha sonra Frankfurt Okulu’nun ampirik toplumsal araştırmalarına da yol gösterecek olan Kitle Psikolojisi ve Benlik Analizi, Avrupa’da ayak sesleri giderek yükselen faşizmin kitle psikolojisine ışık tutması ve kitlenin barındırdığı tehlikelere dikkat çekmesiyle literatürde önemli bir yere sahip.
 
Hikmet Hükümenoğlu / Harika Bir Hayat
1919’da başlayan, ne zaman bittiğini -henüz- bilemediğimiz bir hayat. Dokunduğu her şeyi güzelleştiren, dokunmadıklarında bile izini bırakan inanılmaz bir kadının, Harika’nın hayatı. Bazılarımız Harika, bazılarımız H. Kara, bazılarımız H. Ak olarak tanıyor onu – ki bunlar sadece bilinen kimlikleri. Yakın tarihimizin zor yıllarında, tanıdığımız simaların arasında dolaşan, dışarıdan normal görünse de ne zaman ne olağanüstülük göstereceği asla kestirilemeyen bir kadın. Körburun‘un yazarı Hikmet Hükümenoğlu şaşırtmaya devam ediyor!
 
Eudora Welty / İyimser Babanın Kızı (çev. Zeynep Baransel)
Eudora Welty’nin 1973 yılında Pulitzer Ödülü’ne layık görülen kısa romanı İyimser Babanın Kızı, Kitaba adını veren “iyimser baba” Yargıç McKelva, karısının ölümünden on yıl sonra evlendiği kendinden oldukça genç olan Wanda Fay ve yıllar sonra babasının gözünden olacağı ameliyat için ziyarete gelen kızı Laurel Hand’in etrafında şekilleniyor.
 
Elisa Shua Dusapin / Sokço’da Kış (çev. Canan Özatalay)
Sokcho’da Kış, Fransız-Koreli yazar Elisa Shua Dusapin’in ilk romanı. Soğuk bir kış günü Sokço’ya ayak basan Normandiyalı bir yabancının yerleştiği köhne pansiyonda tanıştığı genç kadınla ilişkisini anlatan roman, 2016’da Robert Walser, 2021’de ise çeviri eser dalında Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nü kazanarak Dusapin’in edebiyat dünyasına kayda değer bir giriş yapmasını sağlamıştı.

Semih Gümüş / Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor
Semih Gümüş’ün anılarıyla başlayıp, kitaplar ve edebiyat üzerine düşünceleriyle devam eden Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor, edebiyat dünyamızın ve yayıncılığımızın yakın tarihinde küçük bir gezinti; doğa ve insan ilişkisine, insanın doğaya ettiklerine doğanın içinden bakan bir göz.

edebiyathaber.net (5 Ocak 2022)
 

Yorum yapın