Can Yayınları haziran programını duyurdu 

Mayıs 30, 2024

Can Yayınları haziran programını duyurdu 

Can Yayınları, Haziran programını açıkladı.

Ünlü yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek’in, İtalya’da kısa sürede çoksatarlar arasına giren dördüncü kitabı Saklı Yürek, haziranda Can Yayınları etiketiyle raflarda yerini alacak! 23 yıl sonra yeniden Can Yayınları’na dönen Tomris Uyar, mayıs ayındaki üç kitabının ardından bu ay da Metal Yorgunluğu, Yürekte Bukağı, Aramızdaki Şey ve Gecegezen Kızlar kitaplarıyla okurlarla buluşacak.

1979’da yayımlanan ilk romanı Koku’yla uluslararası üne erişen Alman yazar ve senarist Patrick Süskind’in Bir ÇatışmaYūko Tsushima’nın aile, anne-kız ilişkisi, bir kayıp yaşama temalarına odaklanan Köpeklere ve Duvarlara Dair, John Buchan’ın, ünlü yönetmen Hitchcock başta olmak üzere birçok yönetmene ve tiyatrocuya ilham kaynağı olan sürükleyici casus romanı Otuz Dokuz BasamakHakan Sarıpolat’ın büyülü gerçekliğe yakın yedi öyküden oluşan ikinci kitabı Şehri Terk Eden, listedeki dikkat çekici eserlerden sadece birkaçı.

Can Yayınları, haziran ayında edebiyattan siyasete uzanan geniş bir programla, okurlarla buluşacak. İşte Can Yayınları’nın haziran ayı kitaplarından tadımlık bir sunum:

Ferzan Özpetek / Saklı Yürek (çev. Neval Barlas) 

Dünyaca ünlü yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek, İtalya’da kısa sürede çoksatarlar arasına girmeyi başaran dördüncü kitabı Saklı Yürek’te kadın duygularını bir kez daha büyük bir incelik ve empatiyle ele alıyor. Özpetek, zamansal ve mekânsal mesafelere rağmen birbirine sıkı sıkıya bağlı iki kadının ve onları buluşturan büyük sırrın hikâyesini ustalıkla anlatıyor.

Hakan Sarıpolat / Şehri Terk Eden

İlk kitabı Cıs’ta yer alan öykülerindeki orijinal anlatımıyla dikkat çeken Hakan Sarıpolat, büyülü gerçekliğe yakın yedi öyküden oluşan ikinci kitabı Şehri Terk Eden’le okurlarla buluşuyor. Hikâye anlatmada ne kadar mahir olduğunu bir kez daha gösteren Sarıpolat, belli belirsiz ülkelerde belli belirsiz insanların –ve heykellerin– kimi zaman heyecanlı kimi zaman kederli öykülerini, çarpıcı bir soğukkanlılıkla anlatıyor.

Patrick Süskind / Bir Çatışma (çev. İlknur Özdemir)

1979’da yayımlanan ilk romanı Koku’yla uluslararası üne erişen Alman yazar ve senarist Patrick Süskind, Bir Çatışma’da yaşlı bir satranç oyuncusuyla amatör bir gencin satranç mücadelesini anlatıyor. Mizahla şiirselliği ustalıkla birleştiren Fransız çizer Sempé’nin eşsiz çizimlerinin yer aldığı eser, Süskind’in Üç Buçuk Öykü kitabındaki öykülerden biri.

Sigmund Freud / Bir Yanılsamanın Geleceği (çev. Mehmet Tahir Öncü- Mahmut Demir)

Yaşamını zihnin arkeolojisine adayan, psikanaliz kuramının kurucusu Sigmund Freud, yazılmasının üzerinden neredeyse yüz yıl geçmiş olan eseri Bir Yanılsamanın Geleceği’ndezihnimizi ve ortak kaderimizi etkileyen yanılsamalarla yüzleşip bunları geride bırakmaya çağırıyor. Bilincimize kök salmış yanılsamaların, özellikle de bir yanılsama olarak adlandırdığı din olgusunun uygarlıktaki yerini tartışmaya açan Freud, geçmişi incelemekle yetinmeyip geleceğe dair bazı tahmin ve önerilerde bulunma cesaretini de gösteriyor.

Tomris Uyar / Metal Yorgunluğu / Yürekte Bukağı / Aramızdaki Şey / Gecegezen Kızlar

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Tomris Uyar, haziran ayında da dört kitabıyla okurla buluşacak. Bugüne kadar 60’ı aşkın çevirisi kitaplaştırılan yazar ve çevirmen Uyar’ın haziran ayında okurla buluşacak kitapları arasında, seçme öykülerinden oluşan Metal Yorgunluğu, sıkıyönetim döneminde yaşamın her alanında ve yüreklerine bukağı vurulmuş kişileri ele aldığı Yürekte Bukağı, alabildiğine yalın, süssüz bir anlatım ve ustaca bir kurguyla kırmızı temasıyla kaleme aldığı Aramızdaki Şey ve masalların kahramanlarını ormanlarından çıkarıp kentlere buyur ettiği kitabı Gecegezen Kızlar yer alıyor.

John Dewey / Kamu ve Sorunları (çev. Sevgi Halime Özçelik) 

Eğitim sistemleri üzerine derin incelemeleriyle tanınan, filozof John Dewey, Kamu ve Sorunları kitabıyla bizi demokrasi üzerine düşünmeye çağırıyor. “Demokrasi kamusal bir kültürdür” mottosu üzerinden ilerleyen kitap, etkileyici üslubu ve çarpıcı tespitleriyle toplumun dinamiklerini ve bireylerin sorumluluklarını anlamak isteyenler için yol gösterici bir rehber niteliğinde. Dewey kitaptaki çarpıcı tespitleriyle, sürekli değişen bir dünyada kamunun karşılaştığı zorlukları araştırırken bizleri, daha iyi bir yarını şekillendirmek için kolektif gücümüzün farkına varmaya davet ediyor.

Yūko Tsushima / Köpeklere ve Duvarlara Dair (çev. Barış Bayıksel) 

13 Haziran 1949’da sevgilisiyle birlikte Tokyo’da intihar eden, ünlü Japon yazar Osamu Dazai’nin kızı Yūko Tsushima’nın Köpeklere ve Duvarlara Dair kitabı, iki etkileyici hikâyeden oluşuyor. 1983’te kaleme aldığı “Sular Âlemi” ve 2014’te yazdığı “Köpekler ve Duvarlara Dair”de dönem belirtilmemekle birlikte yazarın, çocukluğunun geçtiği 1950-1960’lar Japonya’sını anlattığı düşünülüyor. İki hikâye çok farklı dönemlerde yazılsa da aile, anne-kız ilişkisi, tek ebeveyn olmanın zorlukları, geçmişe dönüş ve bir kayıp yaşama temalarında ortaklaşıyor. 

John Buchan / Otuz Dokuz Basamak (çev. Celâl Üster)

İskoç yazar John Buchan’ın iflah olmaz seyyah ve maceraperest Richard Hannay karakterini okurla tanıştırdığı Otuz Dokuz Basamak, Celâl Üster çevirisiyle Can Yayınları’nda! Birinci Dünya Savaşı’na günler kala yaşanan soluk soluğa, uluslararası bir casusluk yarışını anlatan kitap, aksiyon ve gerilim dolu olay örgüsü ve heyecan verici kovalamaca sahneleriyle okura, sürükleyici bir okuma deneyimi yaşatıyor. Roman, Hitchcock’un muhteşem sinema uyarlaması dahil olmak üzere birçok filme ve tiyatro oyununa esin kaynağı olmuş. 

Bu ay klasiklerde

Thomes Hobbes / Leviathan: Veya Dinî ve Sivil Bir Devletin Maddesi, Biçimi ve Gücü (çev. Akın Emre Pilgir) 

Thomes Hobbes, Leviathan: Veya Dinî ve Sivil Bir Devletin Maddesi, Biçimi ve Gücü kitabında kralların mutlak gücünü ele alıyor. Hobbes’un, gemileri bile mideye indiren bu yılanımsı, balinamsı su canavarını devlete benzettiği metin, toplumsal sözleşme teorisinin en eski ve en etkili örneklerinden biri. Ancak bu çalışma, sadece bir siyaset felsefesi metni olmanın ötesinde, “insana dair” birçok konuya değiniyor. Kitap insanın kelimelerle ilişkisi, konuşmanın ortaya çıkışı, beynin sözcüklerle imgeleri nasıl bağdaştırdığı gibi konularla açılıyor. Siyaset biliminde yepyeni bir dünyanın kapılarını açan, üzerine sayısız kitap, tez hatta senaryo yazılmış metin, yönetim bilimi ile insan bilimini buluşturan, din de dahil pek çok şeyi devlete bağlayan bir görüşün kapsamlı bir ifadesi.

İvan Turgenyev / İlk Aşk (çev. Uğur Büke)

Uluslararası üne erişen ilk Rus yazar İvan Turgenyev’in kaleme aldığı ve kişisel yaşamından belirgin izler taşıyan İlk Aşk, Can Yayınları Kısa Klasik serisinde okurla buluşuyor. Rus edebiyatının önemli kalemlerinden Turgenyev, İlk Aşk romanında 21 yaşında bir genç kadınla 16 yaşında bir çocuğun aşk hikâyesini kaleme alıyor. 1833 yılında geçen roman, etkileyici betimlemeleriyle dönemin ruhunu da yansıtmasının yanı sıra Rus edebiyatının en ünlü aşk hikâyelerinden biri.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2024)

Yorum yapın