Çağlara ilham olmuş bir bestecinin yaşamı 

Şubat 27, 2024

Çağlara ilham olmuş bir bestecinin yaşamı 

Göknil Özkök’ün yazdığı Kutlay Sındırgı’nın resimlediği Beethoven Müziğin Ozanı adlı kitap Can Çocuk tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Klasik Batı müziğinin önemli bestecilerinin yaşamlarını 2006’dan bu yana çocuklar için romanlaştıran yazar, viyola sanatçısı ve akademisyen Göknil Özkök, bu kez doğanın sesini, renklerini, biçimlerini, kokularını müzikle anlatmayı hayatının amacı olarak gören; aksi mizacının ardında yüreği merhametle çarpan bir bestecinin, Ludwig van Beethoven’in yaşamını kaleme alıyor.

Ludwig van Beethoven’ın müzik hayatı 1780’lerde, Almanya’da, ailesini geçindirmek için saray orkestrasında viyola çalmasıyla başlamıştı. Mutsuz ve öfkeli babasının evde yarattığı kasvetli havayı, en çok kardeşi Karl’la, Ren Nehri kıyısında zaman geçirerek kırıyordu. Giderek yitirdiği işitme yetisine rağmen, müziğini doğaya duyduğu sevgiyle bestelemek ve büyük kitlelere erişilir hale getirmek istiyordu. Sarayda ya da birinin emri altında değil, halkın içinde, herkes gibi yaşayarak yapacaktı bunu. Çünkü Beethoven’a göre müzik, soluduğumuz hava kadar doğaldı ve herkes içindi.

Salonda yalnızca saray müzisyenleri kalmıştı. Mozart böyle toplantılardan çok sıkılıyor, bu durumu da her haliyle belli ediyordu. Aslında bir an önce piyanosunun ve notalarının başına dönmek istiyordu. Memnuniyetsiz bir sesle, ‘Avrupa bu genç müzisyenlerle dolu şimdi. Hep aynı, değil mi sevgili müzik direktörüm? Ezberleyip ezberleyip çalıyorlar. Biraz da parmaklar hızlıysa, aman ne yetenek! Belki de bildiği, çaldığı tek sonat budur. Her gün her gün, döne döne çal; e böyle kendinden emin, havalı havalı çalarsın tabii,’ dedi.

İstanbul’da doğan Göknil Özkök, 1989’da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladığı viyola eğitimini 1999’da tamamladı. Mezun olduğu yıl katıldığı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndaki görevini 2012’ye dek sürdürdü. Almanya’da başlayan yüksek lisans eğitimini MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda tamamladıktan sonra, aynı konservatuvarda öğretim görevlisi olarak viyola eğitmenliğine başladı. 1997’den bu yana yurt içi ve yurt dışında resital, oda müziği ve orkestra konserleri vermeyi sürdürüyor. Edebiyata küçük yaşta, gazeteci-yazar olan dedesi sayesinde adım atan Özkök, ilkokul yıllarından itibaren yazdığı çeşitli hikâyeler, denemeler ve kısa oyunların ardından, ilk biyografik romanı Sihirli Mozart‘la yazın yaşamına başladı. Aynı kitaptan oyunlaştırdığı Mozart Küçük Dâhi: Gençlik Müzikali, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2013-2014 sezonunda sahnelendi. 2021 yılından bu yana Özkök’ün kitapları pek çok yabancı dile de çevrilmektedir. Msgsü İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Dr. Öğr. Üyesi olarak viyola eğitimi vermekte olan yazar ailesi ile İstanbul’da yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (27 Şubat 2024)

Yorum yapın