Çağdaş Portekiz edebiyatının önde gelen yazarlarından José Luís Peixoto Türkçede

Kasım 8, 2023

Çağdaş Portekiz edebiyatının önde gelen yazarlarından José Luís Peixoto Türkçede

José Luís Peixoto’nun Sen, Bende Öldün adlı romanı Anima Yayınları tarafından Bengi De Sá Matos Paixão çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Bellek, nostalji, anımsama ve unutma, ölüm ve yas süreci üzerine düşünme fırsatı sunan sarsıcı bir kitap.

Çağdaş Portekiz edebiyatının önde gelen yazarlarından José Luís Peixoto ilk kitabı Sen, Bende Öldün ile dikkatleri üzerine çekmişti. Babasının ölümünün dokunaklı hikâyesini anlattığı kitapta yas sürecine tanık oluyoruz. Anılar, çarpıcı gözlemler, derin duygular şiirsel bir dille anlatılıyor. Bellek, nostalji, anımsama ve unutma, ölüm ve yas süreci üzerine düşünme fırsatı sunan sarsıcı bir kitap. Bengi De Sá Matos Paixão’nun Portekizceden çevirdiği kitap Anima Yayınları tarafından yayımlandı.

Kitaptan tadımlık alıntılar

“Senden geriye kalanlara bakıyorum, hepsi senin olduğun şeyin kalıntısından ibaret. Senden geliyorum, senin yollarından geçiyorum, koşup senin karmaşanda kayboluyorum, doğuyorum, ölüyorum, senden ge­liyorum, arkanda bıraktığın karanlıkta yol alıyorum ve varıyorum, sonunda sana varıyorum. Baba.” (s. 24)

“Üstümüzden süzülen her kara kuşla sana daha da yaklaşıyordum; yorgun gökyüzüyle buluşan her bulutla sana daha da yaklaşıyordum. Rüzgârdaki her sessizlikle. Senin olduğunu bildiğim yere, yattığın yere geldim; olduğun yere, kristalleşmiş zamanın, geçmeyen zamanın, mermerden cam kubbesinin altına. Üzerinde adın var, baba. Senin önemli adın, baba. Sonsuza kadar yazılı kalacak, bulutlar gibi, ölmeyen şeyler gibi.” (s. 48)“

Dinlen baba, uyu küçüğüm, senin adını, inançlarını ve hayallerini kendi içimde taşıyorum. Dinlen, sana zarar gelmesine izin vermeyeceğim. Endişelenme, baba. Bu dünyada kendi ayaklarım üzerinde duran, güçlü biriyim. Yetenekliyim, çalışacağım ve bizim olan dünyayı bir kez daha buraya getireceğim. Yapacağım, baba. Aydınlık dünyayı. Onu görünce tanıyacağım, çünkü asla unutmadım. Ve zaman ve hayat yeniden ortaya çıkacak. Sensiz, ama hep seninle.” (s. 54)
José Luís Peixoto

1974’te Galveias’ta (Portekiz) doğdu. Çağdaş Portekiz edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Lizbon NOVA Üniversitesi’nde modern diller ve edebiyat okudu. Üniversiteden sonra birkaç yıl öğretmenlik yaptı. İlk kitabı Morreste-me (Sen, Bende Öldün) ile dikkatleri üzerine çekti (2000). 2001’de eleştirmenlerin ve kamuoyunun büyük beğenisini kazanan Não Olhar romanı ile José Saramago Edebiyat Ödülü’nü kazanan en genç kişi oldu. 2007’de Cemitério de Pianos ile İspanya’da yayınlanan en iyi yabancı romana verilen Cálamo Otra Mirada Ödülü’nü, Livro ile İtalya’da 2012’nin en iyi Avrupa romanına verilen Libro d’Europa ödülünü kazandı. 2016’da Galveias ile bir önceki yılın Portekizcedeki en iyi edebi eseri dalında Brezilya’da Oceanos Ödülü’nü aldı. Romanlarının yanı sıra yayımlanmış dört şiir kitabı da vardır. Kitapları otuzdan fazla dile çevrildi.

“Portekiz edebiyatının en şaşırtıcı keşiflerinden biri. O, yazmayı bilen ve büyük yazarların varisi olacak bir adam.” José Saramago

Peixoto’nun dünyayı yorumlama konusunda olağanüstü bir yolu var, bunu doğru dil ve görüntü seçimleriyle ifade ediyor.” Times Edebiyat Eki

“Ülkenin en yetenekli yazarlarından biri.” Le monde“Muhteşem bir tona sahip benzersiz bir ses.” Eduardo Prado Coelho

edebiyathaber.net (8 Kasım 2023)

Yorum yapın