Çağdaş Amerikan edebiyatının önemli yazarından bol ödüllü roman

Eylül 15, 2021

Çağdaş Amerikan edebiyatının önemli yazarından bol ödüllü roman

Jenny Offill’in “Hava Durumu” adlı romanı, Aylin Ülçer çevirisiyle Harfa Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Bütün bunları bildiğin halde gece nasıl rahat uyuyorsun?”

Bir zamanların parlak öğrencisi, şimdinin sıradan bir kütüphane memuru, ilişkilerini sorgulayan bir eş, kaygılı bir anne Lizzie… Bağımlı, intihara meyilli, büyümeyen, sorumluluk almayan kardeşi…  Dünyanın Cehennemi adlı podcast’ler yapan,  küresel iklim değişikliğine odaklanmış Sylvia… 

Başkanlık seçiminin gerginliğinin yaşandığı günler, sorunlarla dolu göçmen mahalleleri, herkesin birbirini ötekileştirdiği tekinsiz New York… 

Karamsarlık, ezeli korkular, gelecek kaygısı… Kadim inançlar, dinler, yeni moda öğretiler… Artık gençlik günlerini geride bırakan, ağrıları, hastalıkları baş gösteren Lizzie gibi yaşlı bir dünya… Ve yirmi birinci yüzyılın karabasanı: ardı arkası gelmeyen “doğal” afetler, savaşlar, kıyamet senaryoları… Belki de dünyanın sonuna doğurulmuş çocukların anne-babası olmak telaşı, onlara bırakacağımız kaos ortamı… 

Jenny Offill, sorgulayıcı, mizahi, imalı üslubuyla bu küçücük romanda okuru kocaman sorularla baş başa bırakıyor. Çağdaşımız Lizzie, Hava Durumu’nda bir iç çığlık gibi, kesik kesik, umutsuz, çare arayarak, bocalayarak konuşuyor, sorguluyor, soruyor:  

Dünyanın sonuna hazır mıyız? Hayatta kalmaya değer mi?

ÖVGÜLER

2020 KADINLAR İÇİN KURGU ÖDÜLÜ kısa listesi

2020 BOLLINGER EVERYMAN WODEHOUSE Komedi Kurgu .dülü

2021 ORWEL ÖDÜLLERİ Politik Kurgu uzun listesi

2021 ANDREW CARNEGIE MÜKEMMELLİK MADALYASI Kurgu ödülü uzun listesi

“Bu çok iyi. Buna ya hazır değiliz, ya da layık değiliz.”

— OCEAN VUONG

“Hava Durumu, geleceğin insanlarının yirmi birinci yüzyılın başlarında

ne düşünüldüğünü anlamak için okuyacakları türden bir klasik.”

— LOS ANGELES REVIEW OF BOOKS

“Günümüzde yaşamanın nasıl bir şey olduğu hakkında mükemmel

parçalı bir roman”

— THE SUNDAY TIMES

“Dahice. Bir başyapıt… Dikkat çekici ve yankı uyandıran…

Dünyanın sonu için doğru roman.”

— THE LA TIMES

“Zeki ve baştan çıkarıcı… günümüzün hem gerçek hem de mecazi

‘hava durumu’, Offill’in içgörü ve mizahla dolu kısa, zarif

paragraflarında mükemmel bir şekilde yakalanmış.

Offill, dünyanın sonu için iyi bir arkadaş.”

— KIRKUS REVIEWS

YAZAR HAKKINDA

JENNY OFFILL, Last Things (New York Times Yılın En önemli Kitabı ve LA Times İlk Kitap ödülü finalisti) ve Folio ödülü, Pen Faulkner ödülü ve Uluslararası Dublin ödülü kısa listesine giren Dept. of Speculation [Eş] romanlarının yazarıdır.

“Hava Durumu”, 2020’de yayınlandı ve Boston Globe tarafından “Küçük ama kapsamlı, radikal bir şekilde kafa karıştırıcı, güven verici bir şekilde insancıl, çarpıcı bir şekilde eksantrik ve tamamen karşı konulamaz.” olarak övüldü. Kitap birçok ödülle anıldı. Eleştirel çalışmaları New York Times Book Review ve Slate’de yayınlandı. Elissa Schappell ile birlikte Money Changes Everything ve The Friend Who Got Away antolojilerinin editörlüğünü yaptığı gibi bir dizi çocuk kitabının da yazarıdır.

Başarıları arasında Stanford üniversitesi’nde Stegner Bursu, Guggenheim Bursu, New York Film Akademisi Kurgu Bursu ve Macdowell Colony, Slovenya PEN Merkezi ve Yaddo’da yerleşik burslar bulunmaktadır.

Offill daha önce Brooklyn College, Syracuse University, Columbia University ve Queens University of Charlotte, North Carolina’da MFA programlarında ders vermiştir; Syracuse üniversitesi ve Sarah Lawrence Koleji’nde Misafir Yazar, Vassar Koleji ve Pratt üniversitesi’nde YerleşikYazarı olarak görev yaptı. Ailesiyle birlikte New York’ta yaşıyor.

edebiyathaber.net (15 Eylül 2021)

Yorum yapın