TABVLA’nın “Mythos ve Logos” başlıklı 8. sayısı yayında

Eylül 15, 2021

TABVLA’nın “Mythos ve Logos” başlıklı 8. sayısı yayında

Klasik Filoloji Topluluğunun 2015’ten beri yayınladığı TABVLA’nın “Mythos ve Logos” başlıklı yeni sayısı e-dergi formatında yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

8. sayıda mythos ve logos’un bağıntısını incelemeye karar verdik. Bu bağlamda önce mythos’un penceresinden logos’un yolculuğunu izledik. Bunun için de önce edebiyat eserlerine başvurduk. Eserlerde açıkça söylenmeyen, müphemlikle dolu ifadelerin izini sürdük. Kuşkusuz bu çabamız uzun ve yorucu oldu. Bu süreçte de mythos’un serencamını, logos’un neşet etmesini yakinen gördük. İlk başta İbrahim Mert İnan’ın yazısıyla, Akhilleus’un neden başta savaşa katılmayı reddettiğini anlamak için, Homeros’un dizelerindeki üstü kapalı manaların peşinden koştuk. Odysseia’da mythos’a gizlenmiş ideolojileri gösterdi bize Feyza Salim. Niyetlerin yansıttığı kelimeleri serimledik. Ardından Yusuf Utku Bostancı ile, Ovidius’un kelimeleri kullanarak türlerle ve mythos unsurlarıyla nasıl oynadığını gördük. Büyük bir dehanın edebiyatı nasıl alt üst ettiğinin izini sürdük. Euripides’in oyunlarında mythos’un nasıl logos’a evrildiğini anlattı Hasancan Türkyılmaz. Mythos’a yaklaşımın nasıl değiştiğini gördük. Sonunda da Buse Akkoca’nın makalesiyle, Kybele tapınımının zamandan zamana, krallıktan krallığa nasıl evrildiğini ve tapınımın neleri yansıttığını seyreyledik. Bu küçük ama anlamlı çabamızla mythos ile logos’un ne olduğunu göstermeye çalıştık. Çabamız, TABVLA ile sınırlı olsa bile, bu ancak bir başlangıç olabilir. Zira insanın olduğu her yerde mythos ve logos var olacaktır.

Doç Dr. Erman Gören’in danışmanı olduğu derginin editörlüğünü Mert Kurtuluş, İbrahim Mert İnan, Karl Batuhan Yağar ve Kerem Koruyucu yaptı. 

Dergimizin yeni sayısına ve geçmiş sayılara şu adresten ulaşabilirsiniz: https://ssuzer.academia.edu/KlasikFilolojiToplulu%C4%9Fu?from_navbar=true

TABVLA’ya ulaşmak için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Instagaram, Twitter ve Facebook’ta @klasikfiloloji üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

edebiyathaber.net (15 Eylül 2021)

Yorum yapın