“Büyüyünce Ne Olacaksın?”: Öncü kadınlardan yaşam dersleri

Mayıs 16, 2013

“Büyüyünce Ne Olacaksın?”: Öncü kadınlardan yaşam dersleri

Mina Tansel’in yeni kitabı “Büyüyünce Ne Olacaksın?”da Ayşe bir soruyla başladığı yolculuğunda yedi öncü kadınla tanışıyor. Resimleri Mustafa Delioğlu’na ait olan kitapta Afife Jale’den Fatma Aliye’ye kadar pek çok öncü kadın Ayşe’nin yaşamına giriyor.

Yazar Fatma Aliye, yayıncı Ulviye Mevlan, eğitimci-siyasetçi-yazar Nezihe Muhittin, oyuncu Afife Jale, fizikçi Remziye Hisar, avukat Süreyya Ağaoğlu, ressam Mihri Müşfik… Onlar yaşadığımız toprakların devrimci kadınlar… Yaşadıkları çağda her şeye inat, bütün zorluklarla savaşıp kendileriyle aynı yolda yürümek isteyen kadınların önünü açmış isimler… Pek çok alanda öncü, yedi kadın, Ayşe’nin günlüğünün konukları oluyor. Ayşe bir yandan yedi kadının hayat hikâyelerinin ışığında geleceğini bulmaya çalışırken diğer taraftan genç kız olmanın getirdikleriyle başa çıkmaya çalışıyor.

Daha önce Can Çocuk’tan çıkan “İstanbul’la Saklambaç” kitabının da yazarı olan Mina Tansel, çalışma yıllarının ilk yıllarını çocuklara ayırdıktan sonra, şimdi de emekliliğinin ilk yıllarını çocuklara yazarak geçiriyor.

Düşünüyorum ki anlatacağım kadınlara birer başlık bulmak güzel olabilir. Yaman Kız gibi değil de daha ciddi bir başlık. Örneğin, ‘Kadının Adı Yok: Fatma Aliye’; ‘Kadın Hakları Savunucusu: Ulviye Mevlan Civelek’ yoksa ‘İlk Feminist’ mi demeliyim onun için? Ama o dergide o kadar çok imzası var ki hepsi ‘ilk feminist’lerden… Nilgün Abla onların bir kısmını araştırıyor. Peki, Nezihe Muhittin’e ne diyebilirim? O da kadın hakları savunucusu ama o daha savaşçı…

edebiyathaber.net (16 Mayıs 2013)

Yorum yapın