Büyüleyici bir keşif: Zamanın Gizemleri

Şubat 29, 2024

Büyüleyici bir keşif: Zamanın Gizemleri

Sylvie Neeman’ın yazdığı Rémi Farnos’un resimlediği Zamanın Gizemleri adlı kitap Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Zaman kavramının tuhaflıklarına ve bilinmeyenlerine dair, jeologların, fizikçilerin ve nöropsikologların bakış açılarıyla bezeli büyüleyici bir keşif. Fizikçi ve France Culture köşe yazarı Étienne Klein’ın önsözüyle.

Zaman ve hafıza, birbirine bağlı iki karmaşık kavramdır.

Annelerinin geçirdiği ciddi bir kazanın ardından, ikizler Léo ve Polina olaya taban tabana zıt tepkiler verirler. Léo birden, geçmiş yıllardaki en küçük, önemsiz olayları bile hatırlamaya başlar. Polina ise her şeyi unutur. Kısa süreli ve uzun süreli hafızası silinir. Bunun üzerine, Léo kız kardeşine yardım etmek için kolları sıvar ve ona küçüklüklerini anlattığı mektuplar yazmaya başlar.

Annelerinin komadan çıkması geciktikçe çocuklar ellerini taşın altına koymaya karar verirler.

Eğer temmuz ayının o cumartesi gününde annem Pierre Avoi’nın zirvesine yeniden çıkmaya karar verdiyse sebebi esasen bunun kolay bir tırmanış olacağını, bizim de kendisine sorunsuzca katılabileceğimizi düşünmesiydi. Bir de tabii, buranın çok özel, annemin düzenli olarak yeniden gelmek istediği bir yer olması: Burada iki kıta arasında yer alan sınır hattı üzerinde, iki tektonik levhanın çarpıştığı o bölgede yürünüyordu. Bu iki levhadan biri diğerinin altına doğru kaymıştı, bu son derece şiddetli çarpışma yerkabuğunu kaldırmış ve buruşturmuştu; böylelikle dağlar ortaya çıkmıştı.

1963 yılında Lozan’da doğan Sylvie Neeman, diplomasını aldıktan sonra yazar ve editör olarak çalışmaya başladı. Halen “Parole” adlı derginin editörü olan Sylvie’nin birçok kitabı yayınlanmıştır.

edebiyathaber.net (29 Şubat 2024)

Yorum yapın