Bütüncül tıp çerçevesinden bir bakış

Aralık 16, 2022

Bütüncül tıp çerçevesinden bir bakış

Dr. Melek Vuslat Özdoğan’ın Sağlık Paradoksları adlı kitabı Nemesis Kitap tarafından yayımlandı:

Tanıtım bülteninden:

Dr. Melek Vuslat Özdoğan’ın bütüncül tıp çerçevesinden bakarak kaleme aldığı Sağlık Paradoksları kitabı Nemesis Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Yayımlandığı ilk günden bu yana zirveden inmeyen kitap bakın neleri kapsıyor.

Sağlıklı yaşamanın dört temel basamağı olduğunu söyleyen Melek Vuslat Özdoğan, stres yönetimi, beslenme, uyku ve egzersizin insanın yaşam kalitesini artırdığını detaylarıyla dile getiriyor. İnsan vücudundaki döngülerin, dönüşümlerin ve oluşumların büyük çoğunluğunun paradokslar içerdiğinden yola çıkan eserde bu paradoksların nasıl gerçekleştiği de çarpıcı örneklerle açıklanıyor. Örneğin sağlıklı bir bağırsak florası, duygusal durumunuzu belirlemeye katkıda bulunurken aynı zamanda sağlıklı bir duygudurum hali, sağlıklı bir bağırsak florasını oluşturmaya da katkıda bulunuyor.

Belki bazı sorular da meraklılarına yardımcı olabilir. İyi uyuyamadığım için mi gün içinde strese giriyorum? Yoksa stres yanıtım gün içinde kötü olduğu için, akşam kafaya bir şey taktığım için mi uyuyamıyorum? Ağır metal ve toksin yüküm fazla olduğu için mi vitamin ve mineral seviyelerim düşük? Yoksa vitamin ve mineral seviyelerim düşük olduğu için mi toksin yüküm fazla ve ben bunu atamıyorum?

Sağlıklı yaşamanın 4 önemli ayağı

Bütüncül bakmadan, beden, zihin, ruh üçgenine odaklanmadan sağlığa odaklanmanın kalıcı çözüler getirmeyeceğinden de bahsediyor Melek Vuslat Özdoğan. Sağlığı dört ayaklı bir masaya benzeten yazar her bir ayağın sağlıklı olmak için gerekli olduğunu söylüyor. Stres yönetimi, beslenme, uyku ya da egzersizden biri eksik, bozuk ya da kırık olursa sağlığın tam anlamıyla kaliteli bir yaşama ulaşamayacağını örnekleriyle dile getiriyor.

Günümüzde hemen her uzmanın beslenme odaklı bir sağlıklı yaşam döngüsü benimsediğini ancak diğer ayaklar olmadan sadece beslenmenin yeterli olmadığını kanıtlarla ortaya koyuyor. Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek ama gerektiğinde ilaç kullanmak, stres yönetimini öğrenmek, vitamin ve mineral dengesini iyi kurmak, yanlış ya da doğru beslenmeden çok kişiye uygun beslenme düzenine geçmek, sağlıklı uykuyu hayatın içine almak ve egzersizi ihmal etmemek sağlıklı bedensel ve ruhsal yaşama geçişte en temel uygulamalar.

Tüm bu basamakların nasıl ve ne şekilde rayına oturtulabileceğini öğrenmek içinse Sağlık Paradoksları bir başucu kitabı olarak alanındaki yerini almış görünüyor.

edebiyathaber.net (16 Haziran 2022)

Yorum yapın