“Bütün Kuralları Yık!” | Serkan Parlak

Ocak 26, 2018

“Bütün Kuralları Yık!” | Serkan Parlak

Alper Kaya’nın Komiser Tahsin Polisiyeleri’nden çıkan üç kitabının ardından yazdığı “Bütün Kuralları Yık!” geçtiğimiz yılın son aylarında okuyucuyla buluştu. Alper Kaya Birgün ve soL’dan sonra Evrensel’de 2. ve 3. Lig ile Bölgesel Amatör Lig hakkında futbol yazıları yazmayı sürdürüyor. Fantastik, bilim-kurgu ve psikolojik gerilim türlerinde de metinler üretiyor. Alper Kaya’nın genç ve üretken bir yazar olduğu hemen göze çarpıyor.

Alper Kaya’nın son romanı “Bütün Kuralları Yık!”ın odağında Nazım var. Romanın başkahramanı Nazım kırk beş yaşındadır. İzmir’in en başarılı radyocularındandır. Yirmi yıldır geceleri yaptığı programın çok sayıda dinleyicisi vardır. Para biriktirmeyi sevmez. Bütün mal varlığı Jeep’i, iki evi ve yazlığıdır. Kalan parasıyla lüks tüketmeye çalışır, rap müzik sektöründe yeni isimlere yapımcılık yapar. Nazım görünüşte böyledir ancak daha romanın ilk bölümünde işlediği cinayetten hareketle soğukkanlı bir katil olduğunu anlarız. Nazım, otuz yıldır kiralık katil olarak çalışmaktadır. Kendine özgü kuralları olan disiplinli bir katildir. Çok fazla iş almaz, prensiplerinden şaşmaz. Susturuculu silah kullanır. Son cinayetinde askeri ihale alan bir işadamını ortadan kaldırmıştır. Üst düzey iş adamları, müsteşarlar, milletvekilleri ve emniyette çalışanlarla bağlantıları vardır. Ancak işlediği son cinayetle birlikte kurallarının dışına çıkmaya başlar.

İki ara bölüm hariç on bir bölümden oluşan metnin başlıkları “Asla…” uyarısıyla başlar. Nazım, cinayet işlediği yere geri döner, İzmir Cinayet Büro Amiri Rıza Orcan’la konuşur. Çalıların arasında kolundaki Rolex’in imitasyonunun, çöpten ise okuduğu gazetenin çıkması kendisinin de gözden çıkarıldığının, ortadan kaldırılmak istendiğinin kanıtıdır. Nazım, sevgilisi Perihan’la bir hafta İrlanda tatiline çıkmak sözüyle vedalaşır, radyoya bant kaydını koyar ve gelen telefondan hareketle Sapanca’ya doğru yola çıkar. Nazım, onu kumpas, tuzaklar kurarak ortadan kaldırmaya çalışanları bulmaya çabalarken, titizlikle uyguladığı kuralları bir bir yıkmaya başlar.

Çoğu polisiye roman gibi “Bütün Kuralları Yık!” da müdahil yazar anlatıcı aracılığıyla kurgulanmış. Anlatıcının merkezde Nazım olmak üzere, kurgunun gelişimine dair bütün bildikleri hikâyenin gizemini oluşturuyor. Perihan ve Rıza Orcan başta olmak üzere öteki kişiler kurgunun gelişimine işlevsel biçimde hizmet ediyor. Eylem ağırlıklı metin tempoyu son ana kadar canlı tutuyor. Yazar, polisiyenin gereklerini başarıyla yerine getiriyor.

Üretken bir yazar olan Alper Kaya, son romanından hareketle nitelikli polisiye roman okuyucularında, futbol-polisiye ilişkilerini ele alan ya da siyasi polisiye roman yazması konusunda bir beklenti oluşturabilir.

Serkan Parlak – edebiyathaber.net (26 Ocak 2018)

Yorum yapın