Henüz okumayan çocuklar için: “Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!”

Temmuz 14, 2022

Henüz okumayan çocuklar için: “Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!”

Behiç Ak’ın yazıp resimlediği “Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!” romanının 50. baskısı, 8 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çamaşır makinesinin 70. yaş günü kutlamasına katılan Bay Ç’nin değişen yaşamı…

Ülkemizin uluslararası üne sahip mizah ustası, Behiç Ak, “Gülümseten Öyküler”le büyümüş çocukların değişen yaşamlarının ritmini yakalayan, onlarla yeni bir duygu ve dil dünyasında buluşan mizah dolu bir romanla karşımızda. Son kitaplarından Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı, Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’ne ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’ne değer görülen Behiç Ak, sıcacık bir mahalle öyküsüyle okuruyla buluşuyor. Roman, nüfus kayıtlarında soyadına yanlışlıkla bir Ç harfi eklenmiş Ali’nin tek bir harfle farklı bir insana dönüşmesini eğlenceli ve düşündürücü bir kurguyla aktarıyor. Yazar, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin sözlü ve yazılı iletişim biçimlerimizi farklılaştırdığı; tüketmenin –olabildiğince hızlı tüketmenin– gündelik yaşamlarımızın odak noktası haline geldiği günümüz dünyasını, “Bay Ç” olarak ünlenen bir çocuğun gözünden anlatıyor. Her okurun çevresinde bulabileceği, derinlemesine işlenmiş renkli karakterlerle ve sanatçının karikatür tadındaki desenleriyle zenginleşen roman, çocuk okuru, aileleri ve eğitimcileri sanal ve gerçek ortamda biçim değiştiren yaşam felsefesi üzerine düşünmeye davet ediyor.

Konusu

Okul ödevine gerekli olunca, arayıp tarasa da nüfus kâğıdını bulamaz Ali; yenisi için başvurulur. Böylece şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıkar: Ali’nin soyadı kayıtlarda, sonuna Ç eklenip “Hoşgörüç” olarak yanlış yazılmıştır. Babası öfkeli, Ali’yse Ç harfinden pek memnundur. Tek bir harf, bambaşka biri yapacaktır onu ve işte sosyal paylaşım sitesinde de, okulda da “Bay Ç” olarak tanınmıştır bile. Ancak, her şeyin tüketilip çöpe atıldığı bir dünyada, Ali Hoşgörüç nasıl direnecektir?..

Yazar hakkında

Behiç Ak, Samsun’da doğdu. İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den beri Cumhuriyet gazetesinde bant karikatür çiziyor. Oyun yazarlığıyla da tanınan sanatçının Fay Hattı, Tek Kişilik Şehir, Bina ve Ayrılık gibi tiyatro oyunları yurtiçinde ve dışında sahneleniyor. Film sansürü hakkında ödüllü bir belgesel filmi olan Ak’ın yazıp çizdiği çocuk kitapları ise küçüklerin gözdesi. Bu resimli kitaplarından bazıları, Japonya’da da yayımlanan Kedi Adası, Rüzgârın Üzerindeki Şehir, Uyurgezer Fil ile Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilenen Yüksek Tansiyonlu Çınar AğacıBilyeler ve Gökdelene Giren BulutBenim Bir Karışım’la başlayan “Tombiş Kitaplar” dizisinin yanı sıra sanatçının, “Gülümseten Öyküler” adı altında yazıp çizdiği kitaplar, her yaştan okurun büyük ilgisini topluyor. Behiç Ak,Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanıyla Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nü ve Ankara Üniversitesi ÇOGEM 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü kazandı. Çatıdaki Gezegen ve Tavşan Dişli Bir Gözlemcinin Notları’yla genişleyen çocuk romanı koleksiyonuna, son olarak Altı Kırk Dört Dalgası (2020) eklendi. Behiç Ak, karikatürlerinden çocuklar için seçtiklerini topladığı Karikatür Kitabı’nın ikincisine Yaşasın Çocuklar! adını verdi (2021). İstanbul’da yaşayan ve kedilere düşkünlüğüyle tanınan Behiç Ak, Türkiye’nin 2022 Hans Christian Andersen Ödülü “yazar” adayı.

edebiyathaber.net (14 Temmuz 2022)

Yorum yapın