Büşra Ersanlı’dan güçlü bir tanıklık: Bulut Falı

Mart 13, 2014

Büşra Ersanlı’dan güçlü bir tanıklık: Bulut Falı

bulut_fali_1baski01 Kasım 2011 tarihinde KCK operasyonu adı altında tutuklanan Profesör Büşra Ersanlı’nın tutuklu kaldığı süre boyunca yaşadıklarını anlatan bu kitap, hem kendisinin, hem de Türkiye’nin içinden geçtiği süreçlerin tanıklığı kabul edilebilir. Bakırköy Cezaevi’nden Silivri F Tipi’ne uzanan tutukluluk safhaları ayrıntılarıyla anlatılıyor. 

Hapishanenin, mekânı daraltan, zamanın akışını durdurmaya çalışan yapısına karşı, “içeridekilerin” akli ve siyasi dayanıklılığını sağlamak için “dışarıdakilerin” de dayanışma ve sevgi içeren bir faaliyet içinde olmaları gerekiyor. Bulut Falı, Büşra Ersanlı’ya gönderilen binlerce mektup ve kartın “içeriyi” nasıl da şenlendirdiğini gösteriyor.

Bulut Falı, beklenenin aksine renkli ve alışık olmadığımız bir hapishane kitabı.

BÜŞRA ERSANLI, İstanbul doğumlu. Hem ilkokulu hem de liseyi (Amerikan Kız Koleji) Arnavutköy’de okudu. 1972 Nisan ayında üniversitedeyken tutuklanan Ersanlı, Temmuz 1974’te çıkartılan siyasi affa kadar Ankara Yıldırım Bölge Cezaevi’nde kaldı. Kitaplar ve makaleler çevirdi. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz/Amerikan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu (1978) ve aynı üniversitenin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktorasını tamamladı (1989). Üniversite yıllarında kısa sürelerle Vatan, Milliyet ve Sabah/ Turkish Times gazetelerinde yazılar yazdı. Çeşitli dernek ve vakıflarda barış ve insan hakları için çalıştı, kadın-erkek eşitliği için mücadele etti. 2009 yılında DTP Parti Meclisi’ne seçildi. 2011 yılında BDP Parti Meclisi ve Anayasa Komisyonu üyesi iken TMK çerçevesinde tutuklandı. Halen BDP Akademik Danışma Kurulu üyesidir. 1990 yılından beri Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliğini sürdürmektedir.

Kitapları: İktidar ve Tarih (1992), Her Yerde Her Zaman Siyaset (İbrahim Mazlum ile beraber, KA.DER, 2008). Derlediği kitaplar ise: Bağımsızlığın İlk Yılları (1994), Türkmenistan’da Toplum ve Kültür (1998), Saz’ın Söz’ün Ateş’in Ülkesi Azerbaycan (2004), Türkiye Siyasetinde Kürtler (2012).

edebiyathaber.net (13 Mart 2014)

Yorum yapın