Book Expo’da Türkçe bir Türkiye! | Heyzen Ateş

Mayıs 30, 2014

Book Expo’da Türkçe bir Türkiye! | Heyzen Ateş

???????????????Sezar’ın hakkı Sezar’a, o logoya helal olsun. Fuarlarda Türkiye’yi bulmak, görmek çok kolaylaştı ve çok da şık duruyor. Çin, Suudi Arabistan darken ana dili İngilizce olmayan ülkelerin stantlarının arasından geçerek Türkiye’nin stantına ulaşıyorum. Zarif, her zamanki tasarım kullanılmış, kenarda kısa bloklara dizilen kitaplar ve ortada masalar. Ve Türkiye… bomboş. Ne kitaplara bakan var, ne ortadaki koca alanı kullanan.

Öğleden sonra olmasına verip kitapları inceliyorum biraz. Yekta Kopan, Murat Uyurkulak… Şaşırıyorum. Yanlış yere mi geldim? Seviniyorum ama sevincim kursağımda kalıyor.

Kitaplar Türkçe. “Türkiye” bu nedenle bomboş. Amerikalı okuyucular haliyle Türkçe kitapları incelemekle ilgilenmiyor.

Daha yakından baktığımda Türkçe kitapların yabancı dildeki çevirilerine ayrılmış bir bölüm olduğunu görüyorum. Ama çevirilerin neredeyse yarısı İngilizce değil. Demet Altınyeleklioğlu’nun bir Rusça çevirisi var. Fuardan fuara taşınıyor herhalde dediğim üç beş eski çeviri var. Ahmet Ümit’in  İngilizceye yeni çevrilen kitabı var mı diye bakıyorum. Göremiyorum.

Galiba uluslararası fuar olayını yanlış anlamışlar diye düşünüyorum, ilk kez olmayarak. Kimsenin ilgilenmediği bir ürün sergilemek, o ürünü sergilemek için buraya para yatırmak manalı değil. Boş, işlevsiz bir tanıtım, prestij kazandırmıyor, götürüyor. (Amazon Crossings’deki kızlar dalga geçiyorlardı yanlarına gittiğimde, oradan biliyorum. Yalanım yok. İngilizce kitabın yoksa veya Türkçe edebiyatı bir şekilde İngilizce çevirileriyle tanıtmayacaksan burada işin ne? Bir kenarda da Pekin Uluslararası Kitap Fuarında konuk ülke olacağımızı gösteren afiş. O afiş de güzel tasarım ama…

Çinceye çevrilmiş kaç yapıtımız var diye sorasım geliyor. Varsa listesi nerede?

Malı üretmeden reklamını yapıyoruz.

Satabileceğimiz ürünü kar etmeyen, masraf listesine yazdığımız bir şeye dönüştürüyoruz. Görüntüde varız ama içimiz boş. Standın hali de bunu çok güzel yansıtıyor.

Ama olmuyor. Bence.

Heyzen Ateş – edebiyathaber.net (30 Mayıs 2014)

Heyzen Ateş’in fuarla ilgili tüm yazıları için>>>

Yorum yapın