Bizi biz yapan şeylerin ardındaki bilimi keşfetme zamanı

Ekim 28, 2021

Bizi biz yapan şeylerin ardındaki bilimi keşfetme zamanı

Susie Brooks’un yazdığı, Josy Bloggs’un resimlediği Yüzde 25’in Muz, 5 ve üzeri yaş grubu için Ümit Mutlu çevirisiyle Uçanbalık Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tavukların yüzde 60, farelerin yüzde 75, kedilerin yüzde 90, şempanzelerin ise yüzde 99 oranında insanlara benzediğini biliyor muydunuz? Şaşırdınız mı? Peki, ya yüzde 25’imizin muz olduğunu söylesek. Evet, muz! İnsan genlerinin dörtte biri bu lezzetli meyveninkiyle aynı.
 
Uçanbalık Yayınları’nın okurlarla buluşturduğu Yüzde 25’in Muz, bizi biz yapan biyolojik ”tarif”e, yani genlerimize odaklanıyor; bitkilerin ve hayvanların dünyasından karşılaştırmalı örnekler sunarak doğadan öğrenecek ne çok şey olduğunu hatırlatıyor. 

İçinden bilgi tomurcukları fışkıran ”ansiklopedik” çalışmalarından tanıdığımız Susie Brooks‘un elinden çıkan bu eğlenceli kitabı okuduğunuzda; şarkı söyleme genlerimizin kuşlara, beyin genlerimizin ise yunuslara tıpatıp benzediğini öğreneceksiniz. Köpeklerle ve hatta bok böcekleriyle aramızdaki ”akrabalık” ilişkisine hayret edecek, bir avuç pirincin genlerinin, sizinkilerden daha fazla olduğunu keşfedeceksiniz. İddiaya gireriz tavukların, dinozorların yaşayan en yakın akrabası olduğunu da yine bu kitap sayesinde bilgi dağarcığınıza ekleyeceksiniz!

Canlı türlerini yakından tanımaya çalışan miniklerin merak duygusunu harekete geçirecek şaşırtıcı bilgilerle dolup taşan bu kitap, bizi farklılıklarımız üzerine düşündürmekle kalmıyor genetik bilimine küçük bir giriş yapmamızı da sağlıyor.

Susie Brooks hakkında

Ödüllü yazar Susie Brooks, İskoçya’nın Edinburgh kentinde yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor. On beş yılı aşkın süredir çocuklar için üreten yazarın kurmaca dışı ve erken öğrenme çağına yönelik pek çok eseri bulunuyor. Yazarlığın yanı sıra editörlük de yapan Brooks, boş zamanlarını resim yaparak geçiriyor.

edebiyathaber.net (28 Ekim 2021)

Yorum yapın