Bilge Buhan Musa’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 3, 2023

Bilge Buhan Musa’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Hepimizin içinde bir çocuk var. Ben çocuk kitaplarının yetişkinlere de iyi geldiğini düşünenlerdenim. Her çocuk kitabının eğitici bir yanı bir mesajı olmak durumunda değil ama çocukların duygularına dokunmalı, hayal güçlerini ve merak duygusunu harekete geçirmeli diye düşünüyorum.  Benim yazdığım kitapların içeriğinde doğa sevgisi ve doğamız için yapabileceklerimiz var. Doğa sevgisinin de temelleri küçük yaşlarda atılıyor. Bundan dolayı çocuklar için yazmayı tercih ettim.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Jules Verne’in “80 Günde Devrialem” kitabı bende en çok iz bırakan kitaplardan biriydi. Tüm zorluklara rağmen hedefine ulaşmaya çalışan bir kahraman ve bu maceranın kalbinde de dünyayı keşfetme serüvenini sanırım defalarca okudum. Bugüne baktığımda da en çok sevdiğim beni en çok heyecanlandıran şey seyahat etmek. Yeni bir yer görmek hatta gideceğim yerleri önceden araştırmak, orayla ilgili kitaplar okumak, filimler izlemek kısaca keşfetmek en sevdiğim. Bay Fogg’un maceraları hala hep benimle.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Bir kitap değil birçok kitap oldu aslında. Anaokulu öğretmenliği yaptığım için hemen her gün bir kitap okuyorum çocuklara. Birçok yeni kitapla tanışıyorum. Merakla yeni kitabını beklediğim yazarlar var. Jeanne Wills’in Mamutlu Börek Taş Devri kitabını okurken çocuklarla çok eğleniyoruz ve kitabın sayfalarında kayboluyoruz. Yazmak istediğim kitaplardan biri kesinlikle bu kitap olurdu. 

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Barroux’un “Hoş Geldiniz” kitabı son zamanlarda beni en etkileyen kitaplardan biri. Kitap aslında mültecilerin yaşadıkları zorlukları anlatmak için yazılmış olsa da İklim değişikliğine ve gelecekteki iklimden kaynaklı göçebeliğe de ayna tutuyor. Aynı zamanda dayanışmayı, pes etmemeyi ve empatiyi vurguluyor. Çocukların kalbinde sıcacık duygular yaşatan bir kitap. Aynı zamanda günümüzde ve gelecekte karşılaşacakları durumlara karşı çocukların duygu ve düşüncelerinde hazırlık yapıyor. 

edebiyathaber.net (3 Mayıs 2023)

“Bilge Buhan Musa’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu” üzerine bir yorum

Yorum yapın