Dinozor Çocuk’tan yaz tatili için bilimsel sorulara anlaşılır cevaplar veren, eğlenceli kitap önerileri

Temmuz 25, 2023

Dinozor Çocuk’tan yaz tatili için bilimsel sorulara anlaşılır cevaplar veren, eğlenceli kitap önerileri

Ayrıntı Yayınları’nın çocuk kitapları markası Dinozor Çocuk’un öğretirken eğlendiren bilim kitapları okurları bekliyor. 

Tanıtım bülteninden

Dinozor Çocuk’un yaz tatili için okuma önerileri arasında, okurlarını milyarlarca yıl sürecek bir yaşam yolculuğuna çıkaran Yaşam – Evrimin Muhteşem Hikâyesi ile uzaydan enerjiye, toplumsal yaşamdan sanatçıların kullandığı teknolojilere birçok önemli soruya yanıt verirken etkinliklerle öğrenmeyi pekiştiren 16 kitaplık bilim kitapları serisi 1, 2, 3 Başla yer alıyor. Dinozor Çocuk’un tüm kitapları, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Yaşam – Evrimin Muhteşem Hikâyesi

Yazar: Jakob Brodersen, Pernille Engsig Eskildsen / Resimleyen: Kamilla Wichmann

Bu kitapla milyarlarca yıl sürecek bir yaşam yolculuğuna çıkıyoruz. Bu yolculukta evrenin nasıl başladığını, Dünya’nın nasıl oluştuğunu, yaşamın tek hücreli varlıklardan dev hayvanlara nasıl dönüştüğünü göreceğiz. Dinozorların neslinin nasıl ve neden tükendiğini öğrenecek, tarih öncesi fillerle ve dev tembel hayvanlarla tanışacağız. 

Küçük maymunlardan seni ve beni ortaya çıkaran insani gelişimi ve yeryüzündeki varlıkların nasıl birbirleriyle bağlantılı olduklarını anlatan harika bir kaynak.

1, 2, 3 BAŞLA DİZİSİ

Birlikte Yaşamak Neden Güzeldir?

Yazar: Stéphanie Duval / Resimleyen: Marie de Monti

Neden hepimizin eşit olduğu söylenir? Kibar olmak ne işe yarar? Haksızlıklara karşı çıkmak, başkalarına yardım etmek neden önemlidir? Neden yetişkinlerin yaptıkları şeylerin aynısını yapamayız?

Farklı insanlarla ve çeşitli kültürlerle tanışacağın bir yolculuğa hazırlan! Dünyada bin bir çeşit insan yaşadığını, her zaman güçlünün haklı olmadığını, bazı insanların şiddete başvurmaksızın yaşamları boyunca mücadele verebildiğini, hayır diyebilmenin bazen ne kadar önemli olduğunu keşfet.

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ: 

  • Arkadaşlarının katılabileceği bir yarışma düzenle. 
  • Konuşmadan iletişim kurmayı öğren.
  • Arkadaşlarınla beraber farklı insan yüzlerinden oluşan bir çevirmeli defter tasarla.

Enerji Nasıl Elde Edilir? 

Yazar: Mathieu Grousson / Resimleyen: Maud Riemann

Enerji nedir? Elektrik nereden gelir? Nükleer enerji nasıl çalışır? Petrolden vazgeçebilir miyiz? Nasıl enerji tasarrufu yapabiliriz? 

Enerjinin gezegenimizi nasıl döndürdüğünü anlamak için zaman ve uzay içinde yolculuğa çık! Enerjinin ne tür dönüşümlerden geçtiğini ve nasıl aktarıldığını, enerjinin neden gerekli olduğunu, insanlığın bir yıl içerisinde tükettiği enerjiden daha fazlasını güneşin nasıl bir saatte sağlayabildiğini, bazı kaynaklar tükenme tehlikesiyle karşı karşıya değilken bazılarının niçin bir gün bitebileceğini keşfet!

ETKİNLİK İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • Güneş enerjisiyle çalışan bir fırın üret.
  • Rüzgâr enerjisinden yararlanmak için bir rüzgâr gülü yap.
  • Tepki kuvvetiyle çalışan bir araba üret.
  • Elektrikle çalışan bir motor yap.

Gezegenimizi Nasıl Kurtarırız?

Yazar : Patricia Laporte-Muller, Sophie Fromager / Resimleyen: Clémence Lallemand

1. Bilmece: Bizleri besleyen, barındıran ve koruyan kim? Tabii ki, her şeyden önce gezegenimiz! Bu yüzden onun değerli kaynaklarını neden korumamız gerektiğini hemen öğren.

2. Bilmece: Gezegeni kurtarmak için elde etmemiz gereken mükemmel skor nedir? Sıfır. Tıpkı, “sıfır atık”, “sıfır israf”, “sıfır karbon” gibi. Bunları gerçekleştirmek için neler yapabileceğini keşfet. 

Sıra sende!

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • Mevsim sebzelerini ve meyvelerini gösteren bir besin çarkı hazırla.
  • Geri dönüşüm yoluyla mercimek üret.
  • Atık oyunu tasarla.
  • Buzun erimesini yavaşlatmaya çalış.

Kızlar ve Oğlanlar Eşit Midir?

Yazar: Stéphanie Duval / Resimleyen: Clémence Lallemand

Erkekler her zaman daha mı güçlüdür? Neden kız çocukları pembe rengi tercih eder? Oğlan çocukları etek giyebilir mi? Neden “kız gibi ağlamak” diyoruz? Neden ev işleriyle çoğunlukla anneler ilgileniyor? Kendini bir kızın ya da oğlanın yerine koy.

Fiziksel güç denen şeyin, kas ve egzersizle oluştuğunu, pembenin Antik Çağ imparatorları ve Orta Çağ şövalyelerinin rengi olduğunu, bazı ülkelerde erkeklerin etek giydiğini keşfet. Ağlamanın oğlan çocukları için de son derece olağan bir şey olduğunu, ev işleriyle kadınlar kadar erkeklerin de ilgilenmesi gerektiğini öğren.

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ: 

  • Bu bir oğlan mı yoksa kız mı?
  • Ev işleriyle kim ilgileniyor?
  • Basmakalıp ifadelere başvurmadan bir oyuncak kataloğu hazırla.

Mikroplar Zararlı Mıdır? 

Yazar : Anne Olliver / Resimleyen: Benjamin Lefort

Mikrop nedir? Nerelerde yaşarlar? Zararlı mıdırlar? Ne pahasına olursa olsun onlardan kurtulmalı mıyız? Onlarla arkadaş olabilir miyiz? Minik canlı varlıkların görünmez dünyasına dalmaya ne dersin? Onların gerçekte kim olduklarını biliyor musun?

Mikropların yaşamın başlangıcından beri nasıl var olduklarını, varlıklarından henüz haberdar olmadan önce bile onları nasıl yiyeceklerimizde kullanmaya başladığımızı, birçok mikrop insanlarla uyum içinde yaşarken neden bazılarının tehlikeli olduğunu ve bizi hasta edebileceğini, dahası araştırmacıların birtakım hastalıkları tedavi edebilme umuduyla günden güne onlarla nasıl daha çok ilgilendiğini keşfet!

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ: 

  • Kendi mikrobunu üret. 
  • Maya kullanarak balon şişir. 
  • Ekmek yap. 
  • Mikroskop yap ve mikropları incele.

Neden Gülüyorum, Neden Ağlıyorum? 

Yazar: Violène Riefolo / Resimleyen: Marie de Monti

Duygular nedir? Ne işe yarar? Onları nasıl ifade ederiz? Kimi zaman gülmek isterken neden kimi zaman kırıp dökmek isteriz? Kızlar, oğlanlardan daha mı çok ağlar? Duygularımız bizi yanıltabilir mi?

İç dünyana açılan ve beyninin en derin katmanlarından ayak parmaklarına uzanan fantastik bir maceraya hazırlan! Altı temel duygunun nasıl işlediğini, tümü yaşam için vazgeçilmez olduğu halde bazılarının diğerlerine göre neden daha çok hoşuna gittiğini, beş temel duyunun yanı sıra içinde başka ne gibi duyular bulunduğunu, gözyaşlarının acıyı nasıl yatıştırdığını keşfet!

ETKİNLİKLER İÇİN DERİN BİR NEFES AL VE HAREKETE GEÇ:

  • “Duygular” oyunu tasarla ve oyna.
  • Haftalık duygu planı çıkar.
  • Duygularını ifade etmek için kolajlar yap.
  • Kaslarını gevşetmeyi öğren.

Neden Her Şeye Ben Karar Veremiyorum?

Yazar : Stéphanie Duval / Resimleyen: Marie de Monti

Neden istediğim her şeyi yapamıyorum? Ülkelerin sınırlarını kim çiziyor? Neyin doğru neyin yanlış olduğuna kim karar veriyor? Arabanın ön koltuğuna kaç yaşında oturabileceğimi kim belirliyor? Ürünlerin fiyatlarını kim saptıyor?

Bir vatandaş olarak haklarını ve sorumluluklarını keşfetmenin tam zamanı! Neden ailenin çoğunlukla senin yerine kararlar aldığını, demokratik toplumlarda özgürlüğün, yasaları yapan ve onlara uyan kişilere zarar vermemekten geçtiğini, adalet ve hukukun nasıl işlediğini, ülkelerin sınırlarına kimlerin karar verdiğini, eğitimin niçin zorunlu olduğunu öğren.

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • Kendi soy ağacını oluştur.
  • Çocukluk anılarını deftere dök.
  • Antik para yapmayı öğren.

Neden Su Çok Değerlidir? 

Yazar: Anne Olliver / Resimleyen: Maud Riemann

Deniz suyu neden tuzludur? Su her zaman sıvı halde midir? Yağmur neden yağar? İçme suyu nedir? Dünyadaki tüm çocuklar içme suyuna erişebiliyor mu? 

Suyun önemini daha iyi kavramak için mavi gezegeni mercek altına al! Vücudunun büyük kısmının sudan oluştuğunu, bugün dinozorların içtiği suyla aynı suyu içtiğimizi, içme suyunun nasıl üretildiğini, suyun neden çok değerli olduğunu ve niçin tasarruflu kullanılması gerektiğini keşfet!

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • Fanusta kendi bulutunu yarat. 
  • Deniz suyunu tuzdan arındır.
  • Pişmemiş bir yumurtanın tatlı ve tuzlu suda nasıl yüzdüğünü karşılaştır.
  • Kılcallık etkisi sayesinde bir çiçeğin yapraklarını renklendir.

Neden Daha Fazla Şeker Yiyemiyorum?

Yazar: Patricia Laporte-Muller / Resimleyen: Marie de Monti

Neden şekerden başka şeyler de yememiz gerekir? Marketlerdeki yiyecekler nereden gelir? Neden bebekler yalnızca sütle beslenir? Neden hepimizin tat duygusu aynı değildir?

Tabağından vücudunun içine uzanan bir yolculuğa hazırlan ve masaya geçmeden önce önyargılarını kenara bırak. Beslenerek kazandığın enerjinin vücut sıcaklığını nasıl 37 derecede sabit tuttuğunu, yiyeceklerin besine dönüşmesi için neden yemek borusundan geçtiğini, kakanın neden kahverengi olduğunu, dilinde neden yaklaşık 10 bin papilla bulunduğunu, hatta besin alerjilerinin 30 sene içerisinde nasıl 8 kat arttığını keşfet.

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ: 

  • Arkadaşlarına gözü kapalı bir şekilde yiyecek tattır. 
  • Kırmızı lahana suyunda besinlerin asit değerini ölç. 
  • Besinleri ait oldukları ailelere göre sıralamak için bir besin çiçeği yap. 
  • Yiyeceklerde nişasta olup olmadığını test et.

Neden Yazı Yazmayı Öğreniyoruz? 

Yazar: Sylvie Baussier / Resimleyen: Marie de Monti

Yazıyı kim icat etti? Nerede, ne zaman, nasıl ve neden? Bütün yazıların alfabesi var mı? Neden hepimiz aynı şekilde yazmıyoruz? El yazısı hâlâ önemli mi? 

Yazının tarihine dal ve bunun dünyayı ne kadar değiştirdiğini keşfet! Sümerlerin ilk yazılarını nasıl kil tabletler üzerine yazdığını, gizemli hiyerogliflerin sırlarının nasıl açığa çıktığını ve yazının farklı kültürlere göre nasıl değişiklik gösterdiğini öğren.

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • İsmini İlk Çağ döneminde yaşayan Mısırlılar gibi yaz.
  • Geri dönüştürülmüş kâğıt üret.
  • Bir mesajı nasıl deşifre edeceğini öğren.
  • Nasıl görünmez mürekkep yapıldığını keşfet.

Ressamların Sırları Nelerdir? 

Yazar: Sandrine Andrews / Resimleyen: Marie de Monti

Dünyanın ilk ressamı kimdir? Sıcak renkler ve soğuk renkler hangileridir? Derinlik yanılsaması nasıl yaratılır? Bir tabloda ışık ve gölge ne işe yarar? Ressamlar bizi nasıl yanıltır?

Büyük ressamların sırlarını ve eserlerini keşfedeceğin bir yolculuğa çıkmaya hazırlan! Tarih Öncesi insanların şablon tekniğini nasıl icat ettiklerini, Vincent Van Gogh’un renkleri karıştırmak için nasıl kromatik diyagram kullandığını, Caravaggio’nun gün ışığı yaratmak için nasıl gölge oyunundan yararlandığını ya da modellerinin yüzlerini farklı açılardan gösterebilmek için Pablo Picasso’nun bu görünümleri önden ve profilden nasıl iç içe geçirdiğini keşfet!

ETKİNLİKLER İÇİN BOYALARINI HAZIRLA VE HAREKETE GEÇ:

  • Bir tablonun kaçış noktasını bul.
  • Işık ve gölge yapmayı öğren.
  • Picasso gibi kübist bir portre çiz.

Sinemanın Sihri Nereden Gelir? 

Yazar: Réjane Hamus-Vallée / Resimleyen: Clémence Lallemand

Sinemayı kim icat etti? Nasıl film çekilir? Animasyon filmleri nasıl yaratılır? Sinema bizi güldürmeyi, ağlatmayı ya da şaşırtmayı nasıl başarır? Özel efektler nasıl kullanılır? Yarının sinemasında bizi neler bekliyor?

Ekranın diğer tarafına geç ve sinemanın sihrini keşfet! Sinemanın ilk olarak nasıl sihirbazlık gösterisinde kullanıldığını, belirli bir hızda birbirlerini takip eden görüntülerin izleyiciler üzerinde nasıl hareket illüzyonu yarattığını, özel efektlerin kim tarafından ve nasıl icat edildiğini, ses uzmanlarının film müzikleri üretmek için ne gibi ilginç aletlerden yararlandıklarını; 3D projeksiyonların gelecekte ekran kullanımını nasıl ortadan kaldırabileceğini öğren! 

ETKİNLİK İÇİN KENDİ FİLMİNİ ÇEK VE KAYDA GEÇ: 

  • Kendi tomatropunu üret.
  • Akıllı telefonla fantastik sahneler oluşturmayı öğren.
  • Stop motion tekniğiyle bir film çek.
  • Minyatür hologram projektörü yap.

Tarih Öncesi Dönemde İnsanlar Nasıl Yaşıyorlardı? 

Yazar: Jean-Marc Rio / Resimleyen: Benjamin Lefort

İnsanlar maymundan mı gelmiştir? Eski insanlar mağaralarda mı yaşıyordu? Neden mağaraların duvarlarına resim çiziyorlardı? Nasıl besleniyorlardı? Yolculuk ediyorlar mıydı? 

Tarihteki ilk insanlarla tanışmak için yolculuğa çıkma vakti! Kıllarımızın zamanla nasıl döküldüğünü ve bunun diğer avcılar karşısında bize ne tür bir avantaj sağladığını, ateş yakmayı nasıl öğrendiğimizi ve bunun bize neler kattığını, iğne deliğinin nasıl devrim niteliğinde bir icat olduğunu ve göçebe yaşam süren insanların dünyanın dört bir yanına nasıl yayıldığını keşfet.

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ: 

  • Tarih öncesi dönemdeki gibi ateş yak. 
  • Neolitik dönemdeki gibi çömlek yap. 
  • Paleolitik dönemdeki insanlar gibi resim çiz.

Uzayı Neden Keşfediyoruz? 

Yazar: Agnès Vandewiele / Resimleyen: Clémence Lallemand

Kendi gezegenimizin dışındaki yerlere neden ve nasıl gidiyoruz? Neden uydular kafamıza düşmüyor? Astronotlar neden özel kıyafetler giymek zorunda? Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (NASA) bütün gün ne yapıyorlar? Peki, herkes günün birinde uzaya gidebilecek mi?

Uzay maceraları ve çılgın projelerle dolu olağanüstü bir yolculuğa çıkmaya hazırlan! Bu kitapta, Dünya’nın yörüngesine çıkan ilk canlının bir köpek olduğunu, şimdiye kadar on iki astronotun Ay’a ayak bastığını keşfedecek; uzun bir hazırlık süreci ve özel ekipmanlar olmaksızın uzaya gitmenin mümkün olmadığını, insanların şimdiden Mars gezegenini ele geçirme girişimine başladığını, Ay’ın gelecekte bir turizm merkezi olabileceğini öğreneceksin.

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • Jet balonu üret.
  • Suyla çalışan füze yap.
  • Yer çekimi ve merkezkaç etkisi üzerinde oyna.

Vücudum Nasıl Çalışıyor?

Yazar: Sophie Fromager / Resimleyen: Marie de Monti

Hareket etmemi sağlayan ne? Kalbim neden atıyor? Annem ve babam neden hep erken uyumamı söylüyor? Dişlerim neden düşüyor? Yetişkinlerin koltuk altları neden kıllı?

Vücudunun içinde gizemli ve fantastik bir yolculuğa çıkmaya hazırlan! Beynin nasıl bir orkestra şefi gibi çalıştığını, duyularının bazen seni nasıl yanıltabileceğini, insanların neden ve nasıl pırtladığını, bedeninin kendi kendini nasıl onardığını ya da bebeklerin dünyaya nasıl geldiklerini keşfet!

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • Nabız alarak kalp ritmini ölç. 
  • Dokunma duyunu yanılt. 
  • Reflekslerini test et! 
  • Kendi akciğerini yap!

Yaşam Nedir? 

Yazar: Patricia Laporte-Muller, Sophie Fromager / Resimleyen: Cléo Germain

Yaşam nedir? Kaynağı nedir? Yaşamak için nelere ihtiyaç duyarız? Dünyanın her yerinde yaşam var mıdır? Peki ya başka gezegenlerde? 

Uzayın ve zamanın içinde bir yolculuğa çık ve yaşamın kaynağına in! 3,8 milyar yıl önce, yeryüzünde yaşamın hangi koşullarda ortaya çıktığını, bir salyangoz, bir çiçek ya da bir kuşla ne gibi ortak noktalara sahip olduğunu, vücudunun %65’inin neden sudan oluştuğunu, bazı türlerin neden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, bilim insanlarının başka gezegenlerdeki yaşam izlerini nasıl incelediğini keşfet!

ETKİNLİKLER İÇİN KOLLARINI SIVA VE HAREKETE GEÇ:

  • Bir armudun DNA’sını nasıl ortaya çıkarabileceğini öğren.
  • Bir soğanın hücrelerini gözlemle.
  • Bir tohumun en iyi yetişme koşullarının neler olduğunu sapta.
  • Bir böcek oteli inşa et. 

Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com/dinozor-cocuk

instagram.com/dinozorcocuk 

facebook.com/dinozorcocuk

twitter.com/dinozorcocuk

edebiyathaber.net (25 Temmuz 2023)

Yorum yapın